Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Július 22. 00:00, vasárnap | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Törvényi szigorítást kér Balassagyarmat a közösségi szállás rendjéért

Törvényi szigorítást kér Balassagyarmat a közösségi szállás rendjéért

Felterjesztéssel fordul Pintér Sándor belügyminiszterhez Balassagyarmat önkormányzata, kérve, hogy szigorítsák meg a rendelkezéseket a városban működő, menekülteket befogadó közösségi szálláson.

A képviselők három pontot fogalmaztak meg a határozatban: maradjon őrzött szállón az a menekült, akinek személyazonossága nem ismert; a rendőrségnek legyen intézkedési joga a közösségi szálló házirendjének betartatására, továbbá hogy őrzött szállóba kerüljön vissza a nyitott közösségi szállóra helyezett személy, ha ellene szabálysértési vagy büntetőeljárás indul, és ha ismételten vagy súlyosan megsérti a házirendet.
Az MTI birtokában lévő határozat tartalmazza: a kormány 2009-ben döntött arról, hogy bezárja a debreceni nyitott közösségi szállót, és ezzel párhuzamosan újraindítja a balassagyarmatit. A város tiltakozott ez ellen, de nem tudta megakadályozni.
Az országban 10 ilyen intézmény működik, többségük őrzött, ahol legfeljebb 12 hónapot tölthetnek a menekültek. A hatóság ezután helyezi nyitott közösségi szállóra azokat, akik esetében még egy év után is tart az idegenrendészeti eljárás - nyitott szállóból csak egy van, a balassagyarmati.
A Nógrád megyei városban a sorkatonaság megszűnésétől az uniós csatlakozásig már működött ilyen intézmény. 2011 júniusában nyitották újra a 105 fős plusz 6 egészségügyi férőhelyes szállót. Néhány hónap elteltével egyre több lakossági és kereskedői panasz érkezett: bolti lopásokat, randalírozást, verekedést, a polgárok molesztálását nehezményezték. Ezért kéri most a szigorítást a képviselő-testület a Belügyminisztériumtól, leírva azt is: a lakók többségével semmilyen probléma nincs, de néhányuk nehezen kezelhető, problémás személyiség. A gyarmati táborban átlagosan 50-70 fő tartózkodik, zömmel ázsiai mohamedánok, afrikaiak, távol-keletiek vagy az egykori szovjet tagállamok polgárai.
A három szigorítandó pont indoklásaiból az is kiderül: olyan menekültek is élnek a nyitott táborban, akikhez 3-4 állampolgárság és név tartozik, személyazonosságuk ismeretlen, kitoloncolásuk pedig nem lehetséges addig, amíg egy befogadó ország nem ismeri el őket saját állampolgárának.

Képünk illusztráció.

Címkék: menekült

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Nyárias meleg, futó záporokkal.

Kezdeti napos időt egyre több gomoly és fátyolfelhő zavarhatja meg.

2024. Május 04. 12:00, szombat | Helyi

Megemlékezés Szent Flórián napján.

Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja. Ez a nap a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltóké, valamint az összes tüzes mesterséget művelőé, ezen a napon valamennyiük védőszentje elő

2024. Május 04. 08:00, szombat | Helyi

Jó idő lesz hétvégén, vasárnap van esély záporokra.

Túlnyomóan napos idő várható. Kezdetben a Dunántúlon lesz több a felhő, néhol eső, zápor is előfordulhat.

2024. Május 03. 12:12, péntek | Helyi

Összehangolt csapás a drogkereskedőkre!!!

Kábítószerdílereket iktattak ki a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság felderítői, 4 fő őrizetbe került.