Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Április 27. 10:18, hétfő | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Törökországban tovább csökkent az új koronavírus-esetek és a halottak napi száma

Törökországban tovább csökkent az új koronavírus-esetek és a halottak napi száma

Törökországban vasárnap az április eleji szintre lassult az új típusú koronavírus-járvány üteme, miután az utóbbi 24 órában 2357 embernél diagnosztizálták a kórokozót

- derült ki a Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján megosztott táblázatból, amelyből az is kiolvasható, hogy a fertőzöttek száma ezzel 110 130-ra emelkedett.

A kis-ázsiai országban április 2. óta nem járt 2500 alatt az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, miközben több mint két hétig 4000 körül vagy afelett mozgott, egyszer elért 5138-at is, majd négy napja 3000-hez közeli értékekre esett.

A járvány halálos áldozatainak száma vasárnap 99-cel 2805-re nőtt. Ez az adat április 14. óta először csökkent 100 alá.

Az intenzív osztályon fekvők és a lélegeztetőgépre szorulók száma néhány napja szintén mérséklődik, előbbi most 1782-ről 1776-ra, utóbbi 900-ról 883-ra csökkent. A gyógyultnak minősítettek száma 3558-cal, tehát az új eseteknél nagyjából 1200-zal magasabb értékkel emelkedett, és így 29 140-re ugrott.

A Demirören török hírügynökség vasárnap azt jelentette, hogy 10 nap kezelést követően egy újabb idős koronavírusos beteg, egy 90 éves diyarbakiri nő is egészségesen távozhatott a kórházból.

Fahrettin Koca az adatokra hivatkozva szerdán kijelentette, hogy a járvány a hatóságok ellenőrzése alá került, majd pénteken először fordult elő, hogy a gyógyultak napi száma meghaladta az újonnan igazolt esetekét.

A 83 milliós Törökországban a kórokozó hivatalos, március 11-ei megjelenése óta csaknem 890 ezer vírustesztet végeztek el, vasárnap azonban az elmúlt napok közel 40 ezres átlagánál kevesebbet, mintegy 30 ezret. Koca Twitter-üzenetében ezt azzal indokolta, hogy az új esetek számának csökkenésével a "kontaktok" száma is csökkent.

Berat Albayrak török pénzügyminiszter szombaton Twitter-fiókján azt közölte, hogy a kormányzat eddig 200 milliárd lírával (mintegy 9500 milliárd forint) támogatta a gazdaságot a járvány elleni harc keretében. Ebből 120 ezer céget az összeg több mint felével, 107,4 milliárd lírával segítettek. A csomag keretében 4,4 millió családnak egyenként 1000 lírát (mintegy 47 ezer forint) fizettek ki, de 1000 lírával segítenek további majdnem 4 millió olyan embert is, aki ebben az időszakban vesztette el jövedelmét vagy munkáját - mutatott rá Albayrak. A segélycsomagot március 18-án Recep Tayyip Erdogan török elnök jelentette be, akkor még 100 milliárd lírás összeggel, amelyet Ankara azóta fokozatosan kibővített.

Törökország 31 nagyobb városában - köztük Isztambulban és Ankarában - az utóbbi három hétvégén kijárási tilalom volt érvényben, amit ezen a héten csütörtökre és a péntekre is kiterjesztettek, csütörtökön egy nemzeti ünnep, pénteken pedig a muszlim böjti hónap, a ramadán kezdete miatt. A rendelkezés ismét vasárnap éjfélkor jár le és megint csak legalább 63,5 millió embert érint.

Állandó jellegű kijárási tilalom kizárólag a 65 évnél idősebbekre és a krónikus betegekre, valamint a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalokra vonatkozik. A török emberek többsége hétköznapokon továbbra is munkába jár, hogy mozgásban tartsa a gazdaságot, ám a hatóságok a közösségi életet és a távolsági közlekedést már szinte teljes mértékben felfüggesztették.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése