Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2013. Március 14. 15:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Több pénz jut közfoglalkoztatásra Nógrád megyében

Több pénz jut közfoglalkoztatásra Nógrád megyében

Nógrád megyében 2013-ban több mint 8500 ember dolgozhat a közfoglalkoztatási Start Munkaprogramok keretében.

A megye 1,4 milliárd forinttal több pénzt kapott a Start mintaprogramokra, mint a múlt évben - közölte Szabó Sándor, a Nógrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja szerdán az MTI-vel.
Szabó Sándor elmondta: 2012-ben a kistérségi Start mintaprogramokra 2,2 milliárd forint támogatást kapott a négy hátrányos helyzetű kistérség - a salgótarjáni, a bátonyterenyei, a szécsényi és a pásztói -, ebből 2143 ember foglalkoztatása valósult meg.
Az idén közel 3,6 milliárd forint áll rendelkezésre, ez 3763 embernek ad munkalehetőséget, és további projektek előkészítése van folyamatban - közölte. Hozzátette: a pénzügyi keret 62 százalékkal nőtt, az ehhez kapcsolódó foglalkoztatásnál pedig 75 százalékos a növekedés, ami azt jelenti, hogy hatékonyabb a pénzügyi felhasználás.
A kormánymegbízott fontosnak nevezte, hogy az önkormányzatok az idén már a helyi lehetőségek kiaknázásával szervezhetik a munkát, így például a népművészet vagy a kézművesség is bővíti a mintaprogramok palettáját.
A kistérségi programok közül kiemelte a biomassza megújuló energiát hasznosító lehetőséget, amelyben Nógrád 25 önkormányzatánál váltják ki az elavult fűtési rendszert júniusig. A megye így 37 biomassza üzemelésű kazánnal lesz gazdagabb, ebben a programban 50 embert foglalkoztatnak.
A mezőgazdasági Start mintaprogramokban 676-an kapnak növénytermesztési, állattartási és tartási alapismereteket a munkavégzés mellett.
Szabó Sándor elmondta azt is: e programok mellett továbbra is működik a hagyományos, 6-8 órás közfoglalkoztatás, elsősorban azokban a kistérségekben, ahol nem indulhat kistérségi startmunka. Ebben 3095-en vesznek részt.
Mindezek mellett az országos közfoglalkoztatási programok is megkezdődtek a megyében. Eddig hét nógrádi székhelyű állami közfoglalkoztatónál indult el a munkavégzés. Ebben a foglalkoztatási típusban 404 millió forint támogatáshoz jutott a megye, amely 532 ember munkáját biztosítja. Az országos közfoglalkoztatási programban 1727 Nógrád megyei álláskereső vehet részt - közölte a kormánymegbízott.

Címkék: nógrád

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 12:00, hétfő | Helyi

Múzeumok és Galériák Éjszakája Füleken.

A Múzeumok és Galériák Éjszakáját rendezik meg szombaton a felvidéki Füleken, a program központi témája Egyiptom lesz a szervező Füleki Vármúzeum.

2024. Május 13. 10:21, hétfő | Helyi

A hétvége eseményei!

Kigyulladt egy szemetes konténer egy tárolóban,Elhagyta az úttestet és egy fának ütközött egy személyautó,Gázolaj folyt az úttestre kis területen egy meghibásodott járműből.

2024. Május 13. 10:10, hétfő | Helyi

Versenybe szálltak önkéntes tűzoltóink.

Idén Salgótarjánban, a Baglyasaljai Tűzoltó gyakorlópályán került megrendezésre a Szent Flórián napi ünnepséggel egybekötött önkéntes és létesítményi tűzoltók versenye.

2024. Május 13. 08:00, hétfő | Helyi

Hideg reggel jön, de napközben már nem fogunk fázni.

Gomolyfelhős, napos időjárás várható. Jelentéktelen csapadékra késő délután, este van esély a délnyugati határ közelébe