Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2024. Április 04. 14:21, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI-BUDAPEST

Több mint 165 ezer okosmérőt telepít az E.ON Hungária.

Több mint 165 ezer okosmérőt telepít az E.ON Hungária.

Több mint 165 ezer új okosmérőt telepít szolgáltatási területén az E.On Hungária, a 10,1 milliárd forintos beruházás az európai uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) programjának keretében.

A magyar kormány előfinanszírozása mellett folyik - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) államtitkára a projekt csütörtöki budapesti bemutatóján.

Steiner Attila hangsúlyozta: a kormány azért döntött az előfinanszírozás mellett, mert különösen fontosnak tartja, hogy ezek a beruházások minél előbb megvalósuljanak.


A program során 20 milliárd forintos keretösszegből telepítenek 290 ezer okosmérőt, ennek több mint felét az E.ON Hungária - jelezte.
Steiner Attila kiemelte: folytatni kell a beruházási programokat, hogy lehetővé váljon minél több időjárásfüggő zöldenergia-létesítmény elektromos hálózatra kapcsolása.
Kitért arra, több mint 2000 milliárd forintnyi támogatást szeretnének mozgósítani annak érdekében, hogy a jövő kihívásainak megfelelő villamosenergia- és földgázhálózat legyen Magyarországon.
Az államtitkár felidézte, hogy már több mint 6000 megawattnyi napelemes kapacitás termel a magyar hálózatra. Összehasonlításképpen hozzátette, hogy a paksi atomerőmű 2000 megawattos kapacitással rendelkezik.

A fő kihívást az jelenti, hogy a naperőművek időjárásfüggők, a napsütéses órákban termelnek, ezért egyre nagyobb figyelmet kell szentelni az energiatárolásnak. Tároló létesítmények építésére mintegy 200 milliárd forintot különítettek el különböző pályázatok formájában - mondta az államtitkár.


Steiner Attila ismertette, hogy a kormány szeretné tovább növelni a megújuló energiaforrások részarányát. Célul tűzték ki a jelenlegi 6000 megawattnyi napenergia megduplázását 2030-ra, emellett számítanak a szélenergiára, illetve vizsgálják a geotermia és a biogáz szélesebb körű hasznosítását.
Az államtitkár hangsúlyozta azt is: az ellátásbiztonság érdekében szükség van alaperőművekre, ezért tervezik a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását, továbbra is kitartanak Paks II. építése mellett, valamint a kiegyenlítő energia termelése miatt három kombinált ciklusú gázerőmű-blokkot szeretnének telepíteni a következő években.


Guntram Würzberg, az E.ON Hungária csoport elnök-vezérigazgatója elmondta: az áramfogyasztást mérő hagyományos berendezéseket felváltó újgenerációs eszközök előnyei közé tartozik egyebek mellett, hogy távolról is leolvashatók, és az ügyfelek is pontosabb információt kaphatnak a saját fogyasztásukról.
Az okos mérőkből nyert adatok felgyorsítják a hibák észlelését és a javítási folyamatokat, megkönnyítik a távoli újracsatlakoztatást, és zökkenőmentessé teszik a számlázási adatok begyűjtését. Ezzel lehetővé teszik, hogy a vállalat rugalmasan kezelhesse az ügyfelek igényeit, és javíthassa szolgáltatása minőségét - fejtette ki.


Az elnök-vezérigazgató jelezte azt is, hogy a vállalat már telepített 432 ezer okosmérőt Magyarországon, és a most folyó program után még az idén újabb 100 ezer egység telepítését tervezi.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:10, csütörtök | Helyi

Minden mozdíthatót ellopott!

Elsősorban lakatlan házakba és azok melléképületeibe tört be, majd több százezer forint értékű tárgyakat lopott el az a férfi, akit a salgótarjáni nyomozók a napokban fogtak el.

2024. Május 02. 08:40, csütörtök | Helyi

Gyógyszertári ügyeleti beosztás Salgótarján városban 2024. május hónap.

ÜGYELETI TÁJÉKOZTATÓ

2024. Május 02. 08:00, csütörtök | Helyi

Helyenként zápor kialakulhat.

Rövidebb-hosszabb időszakokra mindenhol kisüt a nap, de az északkeleti tájak kivételével már sokfelé kialakulhat eső, zápor, zivatar.

2024. Május 01. 11:00, szerda | Helyi

Május 20-ig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország versenyre.

Meghosszabbított határidővel, május 20-ig nyújthatják be pályázataikat a 31. Virágos Magyarország versenyre jelentkező helyi közösségek - közölte Magyar Turisztikai Ügynökség