Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Október 14. 12:00, hétfő | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Több bölcsődei helyre van szükség

Több bölcsődei helyre van szükség

Nógrád megyében csak Balassagyarmaton működik önkormányzati fenntartású bölcsőde.

Elsősorban Budapesten és a nagyobb városok agglomerációiban kellene több bölcsődei hely - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára az MTI-nek. Soltész Miklós beszélt arról is, hogy jelenleg több mint 37 ezer hely van, de hamarosan átfogó felmérés készül a bölcsődei helyek számáról.
Soltész Miklós közölte, az elmúlt három évben hozzávetőleg 3200-zal bővült a bölcsődei helyek száma, összesen 37 400 kisgyerekről gondoskodnak ezekben az intézményekben. Hamarosan átfogó felmérés készül, hogy az Új Széchenyi Terv keretében mely régiókban indokoltak még további építkezések a túlzsúfoltság megszüntetésére - mondta.
Az államtitkár szerint elsősorban Budapesten és a nagyobb városok agglomerációiban kellene több bölcsődei hely.
Kifejtette: a helyhiány és a demográfiai hullámvölgy, illetve a kevesebb gyermek születése közötti látszólagos ellentmondás, részben a hagyományos családi életmód fokozatos átalakulására vezethető vissza. Növekedett ugyanis a fiatal diplomás nők száma - folytatta -, közülük sokan a gyed, a gyes lejárta előtt visszatérnek a munkába.
Soltész Miklós azt mondta, többféle módon igyekeznek a családokat segíteni. Megemlítette az elmúlt években átadott 109 új bölcsődét, az új férőhelyeket, valamint a felújításokat, amelyek 2300 bölcsődei helyet érintettek és az elhelyezésre vonatkozó szigorú szabályok enyhítését.
Ez utóbbi szerint már megengedett a tényleges helyszámon felül is gyermekek felvétele, mert a tapasztalatok szerint a megbetegedések miatt ez a ráhagyás nem okoz túlzsúfoltságot az adott bölcsődében. A gyermekvállalást segíti az is, hogy jövő évtől az az édesanya is megkaphatja a három évre vonatkozó gyed és gyes utáni pénzösszeget, aki az ellátás lejárta előtt ismét munkába áll és bölcsődei gondoskodásra bízza gyermekét - hívta fel a figyelmet Soltész Miklós.
A Fidesz szombaton közölte, hogy a következő évben további száz bölcsődét újítanak fel, háromezer új helyet adnak át, korszerűsítések is lesznek, amelyek 1900 helyet érintenek, 250 új bölcsődei csoportot indítanak el és ötszáz új bölcsődei munkahelyet is teremtenek.
A Központi Statisztikai Hivatal honlapján található adatok szerint 2012-ben a bölcsődei helyek száma országosan összesen 36 635, míg a bölcsődébe beírt gyerekek száma 37 017 volt.
Nógrád megye egyetlen önkormányzati fenntartású bölcsődéje Balassagyarmaton működik és az Új Széchenyi Terv keretében 100 millió forintból korszerűsítették. Az 56 helyes intézményben jók a körülmények, tornaszobát és fedett teraszt is kialakítottak.

Címkék: bölcsőde

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.

2024. Április 27. 06:34, szombat | Helyi

Milliárdosok versenyeznek a TikTok megvásárlásáért, de hiába

Egy maroknyi amerikai pénzügyi és technológiai mágnás több milliárdos ajánlatra készül a TikTok megvásárlására, miután Joe Biden elnök aláírta azt a törvényt,

2024. Április 27. 06:24, szombat | Helyi

Székkel támadt a tanárára egy diák

Brutális, ami ebben a magyar iskolában történt: székkel támadt a tanárjára egy diák

2024. Április 26. 20:50, péntek | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR - VIDEÓN AZ 1. ÉS 2. RÉSZ

Az első rész: Az acélgyár "hagyatéka". Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? A második rész: Az acélgyár "aranykora". Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel a történteket...