Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. November 27. 16:57, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Tíz-tizenkétmillió tonna szén lehet Szendrő határában

Tíz-tizenkétmillió tonna szén lehet Szendrő határában

Újabb ígéretes bányatelken végeznek kutatófúrásokat Borsod-Abaúj-Zemplénben; Szendrőben tíz-tizenkétmillió tonna szén is lehet - jelentette ki Riz Gábor, a megyei közgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő (Fidesz) a helyszínen tartott tájékoztatóján.

Mint mondta, a megyének körülbelül 200 évre elegendő szénvagyona van, sajnos tíz-tizenöt éve az utolsó mélyművelésű bánya is bezárt, jelenleg két külszíni bánya működik a térségben.
A szendrői bányatelken lévő szén ígéretes mennyiségű, és nemcsak geológiai vagyon, hanem bányászható is. A jövőben, a megfelelő technológia kiválasztásával és vállalkozói kedv ismeretében pedig mielőbb a felszínre kerülhet - tette hozzá.
Mint mondta, a szakemberek "tiszta képet szeretnének kapni ennek pontos nagyságáról", és amikor mindez egy üzemi terv formájában készen van, világossá válhat, hogyan hasznosulhat a borsodi szén.
Arról is beszámolt, hogy a szendrői mellett Borsodban több ígéretes bányatelek is van. Hozzátette: a legfontosabb feladat a megfelelő technológia meg-, illetve kiválasztása, hiszen számos formában lehet ma a szenet hasznosítani. A megyei közgyűlés alelnöke utalt a japán "tisztaszén technológiára", és olaszországi érdeklődésről is beszámolt.
Az MTI kérdésére a foglalkoztatás jövőjének lehetőségeiről azt mondta, tizenöt-tizennyolc éve az utolsó bányásztanuló is befejezte tanulmányait a térségben, a megyében középfokú bányászképzés nincs, ezt is újra kell indítani. Megjegyezte, két-három év az az időintervallum, amikor a képzést is beindítva bánya nyílhat a területen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár