Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Április 13. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tisztességtelen pékségeket büntetett a NAV

Tisztességtelen pékségeket büntetett a NAV

Azonos érdekeltségi körökbe tartozó látványpékségekben, egy nap leforgása alatt, több mint húsz Észak-magyarországi helyszínen végeztek közös ellenőrzést a NAV Adó Főigazgatóságának, és a Megyei Kormányhivatalok Élelmiszerlánc-biztonsági igazgatóságainak munkatársai - tájékoztatott a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodája.

A hatóságok korábbi tapasztalatai szerint a mind adózási, mind élelmiszerhigiéniai szempontból kockázatosnak minősülő vállalkozások tevékenységüket bővítve, újabb üzleteket nyitottak több településen. A vizsgált cégeknél gyakori volt a nyugtaadás elmulasztása, illetve a bejelentés nélküli foglalkoztatás, továbbá egyes esetekben az adófizetés is elmaradt, így több cég hátralékot halmozott fel.

A nyugtaadással, az alkalmazottak bejelentésével, illetve a sütőipari alapanyagok eredetének igazolásával kapcsolatosan a vizsgálatok 40 százalékában találtak hibát, ami miatt több milliós nagyságrendű mulasztási bírság szabható ki. Nyugtaadás ismételt elmulasztása és be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása miatt a NAV több esetben 12 napra üzletet is bezáratott.

A hátralékot felhalmozó vállalkozásoknál, három helyszínen mintegy 18 millió Ft értékben sütőipari berendezéseket és gépeket, továbbá alapanyagokat és késztermékeket foglaltak le. Már az akció napján a romlandó árut értékesítették, melyből 160 ezer forint folyt be a költségvetés számlájára. Az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek hat pékségben tártak fel hiányosságot, melyek közül három üzem működését azonnal felfüggesztették.

Az ellenőrzés kiértékelése ugyan még tart, de az már biztosra vehető, hogy a cégcsoport a jövőben is a hatóságok kiemelt figyelmére számíthat.

Kardeván Endre élelmiszerlác-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár egy korábbi parlamenti felszólalásában megerősítette, hogy a tárca elkötelezett a tisztességes sütőipari vállalkozások védelme mellett. Az államtitkár a fogyasztók és a becsületes sütőipari vállalkozások érdekében komplex, több hatóság – a rendőrség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal együttműködésére épülő, hatékonyabb ellenőrzési rendszert ígért.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton