Városlista
2024. május 22, szerda - Júlia, Rita

Hírek

2013. Április 19. 11:00, péntek | Helyi
Forrás: infonograd

Teljesítménytúrák a hét végén

Teljesítménytúrák a hét végén

Az előttünk álló hétvégén minden körülmény adott lehet egy kellemes testmozgáshoz a Cserhát déli lankáin.

Az időjárás előrejelzők túlnyomórészt napsütésről, valamint 20 – 22°C körüli hőmérsékleti értékekről beszélnek, a talaj az erdőben rohamosan szárad, emellé pedig három túraesemény is zajlik majd térségünkben.

Kikelet
A bujáki túrákat összefoglaló-néven így hívhatjuk legegyszerűbben – ide április 20-án, szombaton várják a túrázókat. Az eseményre kifejezetten a gyerekeket is invitálják, számukra hirdették meg ugyanis a Kikeleti Kincskeresőt, mely lényegében egy rövid, tájékozódási program lesz a településen. Családosan, gyermekekkel is ajánlott a 15-ös táv, melyen a bujáki vár érintésével Bokor településig kell majd eljutni, illetve vissza a túra rajt-cél helyére. A 25-ös táv „visszafelé” irányban mindezt kiegészíti majd a Sas-bérc érintésével is, míg a 30-as (új) résztávon további kisebb kitérőket kell majd teljesíteni az említetteken túl. A leghosszabb lehetőség a 39,8 kilométeres, 800 méter szintkülönbségű „40”-es táv lesz majd – már ami a gyalogosokat illeti. A kerékpárosok számára ugyanis opcióként a Kikeleti Kerekező 50 jelenik meg, melyen a Buják – Bokor – Kutasó – Alsótold – Kozárd – Ecseg – Csécse – Szarvasgede – Kisbágyon – Buják útvonalat kell majd teljesíteni. A táv első kilenc kilométere ezen esetben terep lesz, majd Bokor után országúton halad a túra.

Galga
A megyehatáron túli teljesítménytúra központja Galgahévíz település lesz – szombaton ide is várják a gyalogosokat és a hegyikerékpárosokat. A gyalogosok számára 15, 20, 25, 30 és 50 kilométeres távok állnak rendelkezésre, míg a hegyikerékpárral túrázni vágyók 50 kilométerre és 300 méter szintkülönbségre számíthatnak.

Andezit
Sokak kedvence (mi is a legjobbak között tartjuk számon) az igen hangulatos Andezit Teljesítménytúra, melyet az idei évben április 21-én, vasárnap rendeznek.
Talán a barátságos távok is erősítik a Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület eseménye iránti szimpátiát, melyek két településről indulnak majd idén is. A hosszabbik, 30 kilométeres távon Galgaguta Evangélikus Templomától (egészen pontosan annak parkolójától) lehet majd indulni, 7:30 és 9:00 óra között. Innen Vanyarc érintésével a béri Nagy-hegy andezitömlése az első érdekes helyszín, mely ritka geológiai képződmény a Novohrad – Nógrád Geoparknak is kiemelt értéke. Innen Ordas-pusztán keresztül Szanda vára és az alatta található andezitoszlopok a következő célpont (a terület a bérihez hasonló jellemzőkkel bír), majd a Becske „feletti” Sztúpa érintése után máris a cél következik. Az a cél, mely a rövidebbik, 15 kilométeres táv rajtja is egyben, amely „szembe irányban”, a Sztúpa érintésével indul. A túrázók innen Szandaváralja felé veszik az irányt, és a Mária-kút mellett elhaladva másszák meg a Szandát. Ezt követően egyből a becskei rajt-cél hely felé lehet venni az irányt – a mindösszesen 13 kilométer hosszú és 450 méter szintkülönbségű túra családi időtöltésre is tökéletesen alkalmas a Központi-Cserhát és a Terényi-dombság déli területein.

Forrás: nosza.info

Címkék: Túra

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 19:50, kedd | Helyi

4iG: az Antenna Hungária holding társaságként működik tovább.

Az Antenna Hungária Zrt.-ből az infrastruktúra és a kereskedelmi egységek is leválnak, ezzel külön vállalatokban működnek tovább a kereskedelmi, valamint az infrastruktúra divíziók.

2024. Május 21. 12:00, kedd | Helyi

Idén csaknem ötszáz oktatási intézmény pályázott az állatbarát címre.

Negyedik alkalommal hirdette meg az állatvédő és állatbarát címek elnyerését célzó pályázatát az Állatorvostudományi Egyetem és az Állatvédelem gyerekeknek Facebook-oldal, amelyre az idén csaknem ötszáz oktatási intézmény nevezés

2024. Május 21. 11:11, kedd | Helyi

Falba rejtett pénz.....

Kifosztotta idős áldozatát egy 18 éves Karancskeszin élő férfi, majd az asszonytól zsákmányolt pénz egy részét otthonának falába dugta el.

2024. Május 21. 09:00, kedd | Helyi

Hajóbaleset Verőcénél - Mahosz-szóvivő: vélhetően nagy sebességgel ütközött a motorcsónak.

A motorcsónak típusából arra lehet következtetni, hogy nagy sebességre volt képes a hobbihajó, a roncsokból ítélve pedig gyaníthatóan nagy sebességgel is ütközött mondta a Magyar Hajózási Országos Szövetség (Mahosz) szóvivője.