Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Április 28. 07:11, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Étcsokoládéval az egészséges szívért

Étcsokoládéval az egészséges szívért

Az étcsokoládé fogyasztása jelentősen csökkenti a szív-és érrendszeri problémák kialakulásának kockázatát – mutatott rá egy tanulmány.

A csokoládé – különösen a keserű – ugyanis számtalan olyan jótékony anyag forrása, amely jót tesz az egészségnek - írja a The Times of India.

Többek között az étcsokoládé flavanolokat és antioxidánsokat tartalmaz, amelyeknek gyulladáscsökkentő hatása van. Emellett számos vizsgálat igazolta már, hogy a flavanolok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek, a krónikus gyulladás kockázatát, valamint védik a vérereket.

San-Diego-i kutatók most arra voltak kíváncsiak, hogy az étcsokoládé valóban csökkenti-e a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát azáltal, hogy csökkenti a vérnyomást, a vér áramlását és javítja a vér lipid szintjét.

A tanulmányban 31-en vettek részt, s véletlenszerűen kaptak napi 50 gramm 70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládét, illetve 0 százalékos kakaótartalmú fehér csokoládét. A résztvevőket arra kérték, hogy 15 napon keresztül egyék a kapott csokoládét. A tanulmány elején feljegyezték mindegyikük vérnyomását, a végtagok vérellátását, a keringő lipid profilok és a vér glükóz szintjét.

Megállapították, hogy az étcsokoládét evőknél magasabb volt a HDL, a „jó” koleszterin, és alacsonyabb az LDL, a „rossz” koleszterin szintje. Ezáltal a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a keserű csokoládé csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, javítja a glükóz és a lipid profilok szintjét.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk