Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Március 28. 08:45, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI-SZÉCSÉNY

Tavaszi ébredés címmel kiállítás nyílt Szécsényben.

Tavaszi ébredés címmel kiállítás nyílt Szécsényben.

A Tavaszi Ébredés című időszaki kiállítást Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg.

A Nógrád vármegyei Szécsényben, a Forgách-Lipthay Kastélymúzeumban.

A kiállítás anyagában szereplő festmények a tavaszt, az újjászületést, a természet ébredését tükrözik - mondta Vincze Máté, és beszámolt arról, hogy a megnyitó előtt egy almafát ültettek el a múzeumkertben.


Hozzátette: a szécsényi múzeum terei megújultak, az intézmény olyan közösségi térré vált, amely identitást ad a helyi közösségnek.
Annak a népnek, amelynek erősek a gyökerei, erős az identitása, van jelene, és lesz jövője is - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.


Hammerstein Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese köszöntőjében kiemelte, hogy a tárlat a szécsényi múzeum és a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum együttműködésében jött létre, a kiállított tárgyak a két intézményből származnak.


Shah Gabriella kurátor, a Dornyay Béla Múzeum igazgatójának ismertetése szerint a kiállítás középpontjában Szinyei Merse Pál: Virágzó almafák című festménye áll, amely korábban Mikszáth Kálmán horpácsi kúriáját díszítette.
A témához kapcsolódóan, a központi mű köré a salgótarjáni Mihályfi Ernő gyűjteményből válogattak neves festőművészek korai alkotásaiból, így többek között Kmetty János, Rippl Rónai József, vagy Gulácsy Lajos tájképei láthatók a kastély dísztermében.

Varga István, a szécsényi múzeum megbízott igazgatója az MTI-nek elmondta: a harminc műtárgyból álló Tavaszi ébredés című kiállítás az év végéig látogatható a Forgách-Lipthay Kastélymúzeumban, de egyes festményeket az évszakoknak megfelelően kicserélnek majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:15, szombat | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.

2024. Április 27. 06:34, szombat | Helyi

Milliárdosok versenyeznek a TikTok megvásárlásáért, de hiába

Egy maroknyi amerikai pénzügyi és technológiai mágnás több milliárdos ajánlatra készül a TikTok megvásárlására, miután Joe Biden elnök aláírta azt a törvényt,

2024. Április 27. 06:24, szombat | Helyi

Székkel támadt a tanárjára egy diák

Brutális, ami ebben a magyar iskolában történt: székkel támadt a tanárjára egy diák