Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Július 05. 12:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Tavares-jelentés - Rogán: az Országgyűlés méltó választ adott az EP-nek

Tavares-jelentés - Rogán: az Országgyűlés méltó választ adott az EP-nek

A Fidesz szerint a magyar Országgyűlés méltó választ adott az Európai Parlamentnek (EP) a Tavares-jelentésre a Magyarországot megillető egyenlő elbánásról szóló, pénteken elfogadott határozattal.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a parlamenti szavazás után tartott sajtótájékoztatón elmondta, az Országgyűlés megvédte Magyarország szuverenitását és a nagyvállalati érdekekkel szemben a rezsicsökkentést is, amikor 269 igen és hat nem szavazattal elfogadta a határozatot.
A kormánypárti politikus azt mondta, csodálkozik az MSZP-s képviselőkön, mivel "nem éreztek elég bátorságot magukban ahhoz, hogy részt vegyenek a döntéshozatalban", és a magyar választók előtt világossá tegyék a véleményüket. Hozzátette: a szocialisták nem voltak bent a döntéskor az ülésteremben, és csak a szavazás befejezése után mentek vissza. Az EP-ben a magyar szocialista képviselők is megszavazták a Tavares-jelentést - tette hozzá.
Kifejtette: az EP azzal, hogy olyan döntést hozott Magyarországról, amihez nem volt joga, megsértette az ország szuverenitását. Ezt egyetlenegy európai uniós tagállam sem engedheti meg, ezért a magyar Országgyűlésnek erre válaszolnia kellett - fogalmazott.
A frakcióvezető szerint az EP-döntés mögött egyértelműen gazdasági érdekek húzódnak meg. A nagyvállalatok a rezsicsökkentés visszavonása érdekében gyakorolnak az EP-n keresztül nyomást a magyar kormányra, Magyarországra - értékelte.
Kijelentette: az országgyűlési határozat visszautasítja ezt, és felhívja a kormányt arra, hogy a lobbiérdekek ellenére tartson ki a rezsicsökkentés mellett.
Hozzátette, a határozatban csodálkozásuknak adott hangot, hogy az EP olyan döntést hozott, amellyel veszélyezteti az Európai Uniót, hiszen az uniós intézményrendszeren belül szokatlan dolog, ha egy intézmény hatáskörét túllépve megsérti egy tagállam szuverenitását.
Kérdésre válaszolva Rogán Antal beszélt a takarékszövetkezeti integrációról szóló, az államfő által a parlamentnek megfontolásra visszaküldött, pénteken pedig újra elfogadott jogszabályról. Azt mondta, a törvény százmilliárd forint plusz pénzt jelent a takarékszövetkezeti rendszernek, nagyobb biztonságot a betéteseknek. A törvény szavai szerint erősíti a szövetkezés elvét, nem történhet meg az, hogy a részjegy-tulajdonosok alól kiszervezik a takarékszövetkezeteket, kisbankosítják és részvénytársaságokká alakítják azokat.
Elmondta, a törvényjavaslatról meghallgatták a kis takarékszövetkezetek véleményét is, és a tőkemegfelelésre vonatkozó szabályokat enyhítették. Az államfő aggályaira is figyeltek, és módosították a törvényt - közölte, hozzátéve, ő nem találkozott a jogszabállyal kapcsolatban alkotmányossági aggályokkal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.