Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Június 02. 00:00, szombat | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Tárgyalnak a salgótarjáni főiskola jövőjéről

Tárgyalnak a salgótarjáni főiskola jövőjéről

Három főiskolával, illetve egyetemmel is tárgyalnak azért, hogy tovább működhessen a salgótarjáni főiskolai képzés

Az intézménybe az optimálisnál továbbra is kevesebb a jelentkező, a hiányzó forrásokat pedig nem tudják már finanszírozni az iskolát eddig támogató önkormányzatok - közölte ai város polgármestere.
Székyné DR. Sztrémi Melinda elmondta: az anyaintézmény, a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) évfolyamonként 150 főben határozza meg azt a létszámot, amellyel legalább nullszaldósan üzemeltethető a salgótarjáni pénzügyi és számviteli főiskolai kar, a következő tanévre azonban 50 millió forintos hiányt jeleznek.
A polgármester emlékeztetett, hogy a gondok több éve kezdődtek. A 150-nél kisebb létszámmal való évindítást úgy engedélyezte 2008-ban a BGF, hogy Salgótarján és Nógrád megye önkormányzatai vállalták a főiskola működési hiányának finanszírozását. A két önkormányzat 3,5 évig évente 119 millió forintot biztosított erre a célra, ám ezt egyik testület sem tudja folytatni.
A városvezető ismertette, tárgyalt már az egri Eszterházy Károly Főiskola rektorával, és közösen is egyeztettek a BGF rektorával. A két intézmény abban gondolkodik, hogyan tudnák együttműködve színesíteni a salgótarjáni képzési lehetőségeket, mert a választási lehetőség jelenleg a pénzügyi és az idegenforgalmi vonalra szűkül. Az egri főiskolával szociális munkás, illetve a szociális-egészségügyi ágazatban megjelenő felsőfokú végzettségűek képzéséről tárgyaltak.
Hozzátette: időközben a főiskola tanárai is eljuttattak hozzá egy koncepciót, ők műszaki, mechatronikai képzésről tárgyalnak a Miskolci Egyetemmel.
Székyné dr. Sztrémi Melinda kitért arra is, hogy ezzel párhuzamosan kormányzati tárgyalások is zajlottak, mert alapkérdés, hogy Salgótarján nevesítve legyen a felsőoktatási fejlesztési tervben, az első olvasatban pedig nem szerepelt.
A polgármester azt mondta, azt szorgalmazza, hogy ne sorolják be Salgótarjánt egyetlen intézményhez sem, annál is inkább, mert a készülő új koncepció is intézmények összekapcsolódását várja el.
Végleges döntés nincs, mind kormányzati szinten, mind a felsőfokú oktatási intézményekkel folyamatos a kapcsolattartás és az egyeztetés - mondta Salgótarján vezetője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:50, péntek | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR - VIDEÓN AZ 1. ÉS 2. RÉSZ

Az első rész: Az acélgyár "hagyatéka". Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? A második rész: Az acélgyár "aranykora". Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel a történteket...

2024. Április 26. 08:40, péntek | Helyi

Társadalmi összefogással Nógrád tisztaságáért!

A Nógrád vármegyei rendőröknek is fontos a környezetük védelme, ezért csatlakoztak a TeSzedd! kampányhoz.

2024. Április 26. 08:30, péntek | Helyi

Mozgalmas szerdán vannak túl tűzoltóink.

Frontálisan összeütközött egy kisbusz és egy személyautó szerda délután a 2-es főúton, Nőtincs közelében.

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

Reggel még gyengén fagyhat.

Sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő gomolyfelhőkből eleinte a középső és északkeleti régiókban, később nyugaton fordulhat csak néhol gyenge zápor.