Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Március 18. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: mti

Tárgyalást kezd az egyesülésről két vezető német bank

Tárgyalást kezd az egyesülésről két vezető német bank

Hivatalos tárgyalást kezd az egyesülés lehetőségéről Németország első és negyedik legnagyobb hitelintézete, a Deutsche Bank és a Commerzbank - jelentették be vasárnap.

Christian Sewing, a Deutsche Bank igazgatótanácsának elnöke közleményében kiemelte, hogy hónapok óta terjednek híresztelések az összeolvadásról, ezért tisztázni kell a helyzetet. Mint írta, a "stratégiai lehetőségek" vizsgálata keretében kezdődik tárgyalás a Commerzbankkal, és "egyáltalán nem biztos, hogy eljutunk a tranzakcióig".

Hozzátette: "a tapasztalatok azt mutatják, hogy számos gazdasági és technikai ok szólhat egy ilyen lépés ellen". A Commerzbank részéről ugyancsak hangsúlyozták, hogy a tárgyalás nem feltétlenül vezet a két bank egyesüléséhez.

A fúzió lehetőségéről már 2016-ban is tárgyaltak, akkor arra jutottak, hogy külön-külön kell folytatni a szerkezetátalakítást, és a munka lezárása után lehet visszatérni az ügyre.

Az egyesüléssel egy hozzávetőleg 2000 milliárd euró (640 ezer milliárd forint) mérlegfőösszeggel, 38 millió magán-, és vállalati ügyféllel és 133 ezer munkatárssal rendelkező bank jönne létre, amely a legnagyobbak közé tartozna - a mérlegfőösszeg alapján a francia BNP Paribas után a második számú lenne - az európai piacon.

A szövetségi pénzügyminisztérium visszafogottan kommentálta a bejelentést, közölték, hogy tudomásul veszik a tárgyalások megkezdését és mindkét féllel tartják a kapcsolatot. Azonban számos német lap úgy tudja, hogy a tárca hónapok óta sürgeti az egyeztetések elkezdését és igyekszik elérni, hogy a május 26-i európai parlamenti választás előtt megállapodjanak a fúzióról.

A minisztérium államtitkára, Jörg Kukies, aki a New York-i székhelyű Goldman Sachs nemzetközi befektetési bank németországi ás ausztriai tevékenységét irányító társaság vezetéséből érkezett a tárcához, az utóbbi egy évben több mint húsz alkalommal tárgyalt a Deutsche Bank képviselőivel. A Commerzbanknál a 2008-ban elmélyült nemzetközi pénzügyi válság révén szerzett mintegy 15 százalékos állami tulajdonrészhez kapcsolódó jogosítványokat felhasználva ösztönözte a folyamatot a minisztérium.

A kormány szerint azért szükséges az egyesülés, hogy megjelenjen a piacon egy globális léptékű tevékenységre képes nemzeti nagybank, amely megbízható finanszírozója lehetne a globális beágyazottságú német gazdaság vállalkozásainak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése