Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Április 28. 07:30, hétfő | Helyi
Forrás: infonograd

Támadnak a kullancsok

Támadnak a kullancsok

Az enyhe tél miatt a tavaszi és nyári hónapokban fokozottan kell figyelniük a természetjáróknak a kullancsveszélyre. Az ország legérintettebb pontjai az Alpokalja, a Bakony, valamint Heves és Nógrád megye.

Idén a szokásosnál több kullancsra kell számítani az enyhe tél miatt – figyelmeztet Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főorvosa. A szakember lapunkat úgy tájékoztatta: a kullancsfertőzés szempontjából az ország legveszélyesebb pontjai az Alpokalja, a Bakony, valamint Heves és Nógrád megye, mivel ezeken a területeken a legnagyobb a kullancssűrűség. Megjegyezte, az Alföld sem veszélytelen régió, itt is jelen vannak ugyanis a Lyme-kórt okozó baktériumot hordozó vérszívók.
A kullancsok által előidézett két legismertebb betegség a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás – más néven kullancsencephalitis –, valamint a Lyme-kór. Előbbit a vérszívók három–öt százaléka terjeszti, míg a Lyme-kórt okozó baktériumot hordozó paraziták aránya eléri az ötven százalékot. A megelőzés egyik formája lehet a védőoltás, amely azonban csak a kullancsencephalitis ellen nyújt védelmet, a Lyme-kórral szemben nem. Az oltást ötévente meg kell ismételni.
Magyarországon a kullancs- encephalitis előfordulása az utóbbi években jelentős mértében visszaesett: míg 2009-ben százhetvenen fertőződtek meg, az elmúlt négy évben ötven körül alakult az esetszám. Ócsai Lajos megjegyezte, százból egy eset végződik halállal, és egy–három betegnél alakul ki maradandó végtagsorvadásos bénulás. Az elmúlt évtizedben Lyme-kórral 2010-ben fertőződtek meg a legtöbben, 2007-ben pedig a legkevesebben. Tavaly az esetszám 1158 volt, ebben szerepet játszhatott a hosszú tél, amikor is az átlagosnál több kullancs pusztult el.

Forrás: mno.hu

Címkék: kullancs

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:15, szombat | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.

2024. Április 27. 06:34, szombat | Helyi

Milliárdosok versenyeznek a TikTok megvásárlásáért, de hiába

Egy maroknyi amerikai pénzügyi és technológiai mágnás több milliárdos ajánlatra készül a TikTok megvásárlására, miután Joe Biden elnök aláírta azt a törvényt,

2024. Április 27. 06:24, szombat | Helyi

Székkel támadt a tanárjára egy diák

Brutális, ami ebben a magyar iskolában történt: székkel támadt a tanárjára egy diák