Városlista
2023. február 8, szerda - Aranka

Hírek

2012. Február 02. 00:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd/NMRFK

Támad a tél megyénkben is

Támad a tél megyénkben is

A meteorológiai előrejelzések alapján az eddigi enyhébb téli időszakot zord, hideg és csapadékos téli időjárás váltja fel,

Ennek során a várható maximális hőmérséklet lecsökken nappal és éjjel jóval fagypont alá. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság és a rendőrkapitányságok felvették a kapcsolatot a Nógrád Megyei Polgárőr Szövetséggel és polgárőr egyesületekkel és ennek eredményeként a rendőrök és polgárőrök együttműködve a hideg napokon a rászorultakat, az egyedül élő időseket és a hajléktalanokat veszélyeztető kihűléses halálesetek megelőzése érdekében a szükséges intézkedéseket megteszik.
A korábban már feltérképezett hajléktalanok által használt területeket a körzeti megbízotti és közterületi járőrszolgálat a polgárőrökkel rendszeresen és visszatérően ellenőrzik. Ha a hajléktalan megsérült, kihűlés közvetlen veszélye fenyegeti, a rendőrök haladéktalanul gondoskodnak mentővel kórházba szállíttatásáról. A környéket nem ismerő hajléktalanokat a rendőr a helyi karitatív szervezetek szolgáltatásairól felvilágosítja, illetve az Észak-Magyarországi Regionális Diszpécserszolgálatán keresztül elhelyezéséről gondoskodik.
A hivatalosan működő hajléktalan szállók és karitatív intézményekkel a helyi kapitányságok kapcsolata folyamatos, a nagyobb létszám miatt kialakuló konfliktus helyzetek miatt a rendőrség gyakrabban ellenőrzi ezeket az intézményeket.
Nógrád megye rendőri szervei folyamatosan tartják a kapcsolatot az Útinform központjával, a Katasztrófavédelmi Igazgatósággal, a polgárőr szervezetekkel annak érdekében, hogy a szükséges segítség mindenhová elérkezzen. Amennyiben olyan mennyiségű hó esne le, hogy fennakadást okoz a közlekedésben, gondoskodnak a médián keresztül az úton lévők folyamatos informálásáról.
Felhívják a figyelmet arra, hogy előfordulhat azonban, hogy hosszabb időt kell az autóban tölteni, ami miatt érdemes megfogadni néhány jó tanácsot. Az első és legfontosabb, hogy szélsőséges időjárási viszonyok között, különösen nagyobb távolságra, csak az induljon el, akinek nagyon fontos, előzőleg tájékozódjon az útviszonyokról, legyen biztos abban, hogy járműve megfelelő műszaki állapotban van és rendelkezik a téli üzemeléshez szükséges felszereléssel (téli gumi, hólánc, tartalék üzemanyag, elakadás esetére lapát, stb.). Indulás előtt tegyen az autóba takarót, meleg italt, elektromos kézilámpát. Öltözetét úgy állítsa össze, hogy szükség esetén gyalogosan is képes legyen folytatni az útját. Amennyiben hosszabb időt kénytelen az autóban tölteni, a motor járásával fűtheti az utasteret, ugyanakkor tíz-tizenöt percenként szellőztessen, hogy az utastérbe beszivárgó kipufogó gázok ne okozzanak rosszullétet. Alkoholt soha ne fogyasszon a hideg elleni védekezés céljából!
A rendőrség kéri, aki bajba jutott embert, beavatkozást igénylő helyzetet lát, tapasztal, haladéktalanul jelezze az ingyenesen hívható 107-es, 112-es segélyhívó számon!
Figyeljenek egymásra, környezetükre, hogy a fagyásos, kihűléses halálesetek elkerülhetőek legyenek!

Címkék: tél

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 08. 07:52, szerda | Helyi

Hideg idő sok napsütéssel

Kezdetben a Dunántúlom, elsősorban délnyugaton átmeneti hószállingózás, gyenge havazás előfordulhat, de jelentős mennyiség sehol sem valószínű.

2023. Február 08. 07:30, szerda | Helyi

Tuning élőben: elkészült az AMTS 2023 nyereményautója!

Tuning élőben: elkészült az AMTS 2023 nyereményautója! A Westendben épült át az Automobil és Tuning Show idei fődija, a SEAT Leon ST FR

2023. Február 07. 13:28, kedd | Helyi

Szén-monoxid-szivárgással, kéménytűzzel és gépjárműtűzzel indult a hét!

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő tegnap este egy balassagyarmati, Mikó Zoltán utcai családi házban.

2023. Február 06. 11:09, hétfő | Helyi

Börtön felé vezető út

A salgótarjáni rendőrök előterjesztést tettek annak a 22 éves férfi letartóztatásának indítványozására, aki többször követett el vagyon, illetve személy elleni erőszakos bűncselekményeket.