Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Október 20. 10:05, szombat | Helyi
Forrás: infonograd

Átadták a felújított Madách Emlékmúzeumot Csesztvén

Átadták a felújított Madách Emlékmúzeumot Csesztvén

A felújított Madách Imre Emlékmúzeum épületének átadására és az új állandó kiállítás megnyitójára került sor pénteken Csesztvén.

A múzeumot határon átnyúló, közös projekt keretében az alsósztregovai Madách emlékhellyel párhuzamosan újították fel. A Szlovák oldalon elvégzett munkálatokkal a Mikszáth Kálmán Emléktársaság Kálmán–napi ünnepségén ismerkedhettek meg az érdeklődők. Alsósztregován teljes egészében felújították a kastélyt. Csesztvén szintén teljeskörű az épület külső és belső felújítása. A kivitelezés során itt is igyekeztek mindent eredeti formájában meghagyni. A nyílászárókat is csak felújították, de a tetőt részben cserélni kellett. Belülről új, korszerű nedvesség blokkoló vakolatot kapott az épület. Az új, állandó kiállítás anyagát Madách Imre életművéből állították össze, középpontban „Az ember tragédiája” című alkotáshoz köthető kiállítási elemekkel. Így részben visszakerültek a Palóc Múzeumnál őrzött első kiállítás tárgyai, Madách eredeti rajzai, kéziratok, könyvek, az általa festett, valamint a család tagjait ábrázoló festmények. A korábbi tárlat általánosan villantotta fel Madách Imre életét, most azok az események kapnak majd nagyobb hangsúlyt, amelyek közvetlenül Csesztvéhez kapcsolódnak.

Címkék: Csesztve

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:00, hétfő | Helyi

Kora nyárias idő.

Főként a Dunántúlon szűrhetik vastagabb fátyolfelhők a napfényt, a Dunától keletre viszont sok napsütésre számíthatunk.

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,