Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Július 20. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Öt tipp az emésztési elégtelenségek megelőzésére

Öt tipp az emésztési elégtelenségek megelőzésére

A gyomorproblémák elterjedtek napjainkban, a világon nagyjából minden ötvenedik ember valamilyen emésztőrendszeri problémával küszködik.

A monoton étkezési rendszer, a megrágatlan falatok, a késő este és a „kutyafuttában' elfogyasztott élelem tönkreteheti emésztőrendszerét, mivel a helytelen életmód miatt nem termelődik elég enzim. A Fox News ezúttal összegyűjtött 5 tippet az emésztési elégtelenségek megelőzésére.

Étkezés közben nagyjából húszféle enzimet termelnek a szervezetben található nyálmirigyek, a gyomra és a vékonybelek. Ezen enzimek mindegyike egy specifikus ételtípusra fejt ki hatást — például a fehérjebontók a proteineket bontják le, az amilázok a szénhidrátokat segítenek megemészteni és vannak olyanok is, amelyek a zsírokat és a lipideket szedik szét. Az ételek lebontása során az enzimek segítenek hozzájutni a mindennapokhoz szükséges tápanyagokhoz.

Ugyanakkor több dolgot is lehet tenni a bajok megelőzése érdekében:

Egyen sok rostot
A magas rosttartalmú étrend fontos része az egészséges étkezésnek — az emésztés megkönnyítése mellett, a cukorbetegség, a szívinfarktus, az aranyér, a végbélrák, és más betegségek kialakulását is gátolja.

Ha növeli a napi rostbevitelt, egy lépéssel közelebb kerül az egészséges étrendhez: a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű liszttermékek, és a magvak bővelkednek a rostokban. Reggelire magas rosttartalmú zabpelyhet, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, és pattogatott kukoricát is ehetünk szalonna, fehér kenyér és édességek helyett.

Kerülje az olyan ételeket, amelyek felpuffaszthatják. Ilyen a brokkoli, bab, káposzta, karfiol, és a szénsavas üdítőitalok. Néhány embernél a keményítőt tartalmazó ételek – gabona, zab, burgonya – is gáz termelődéséhez vezethetnek.

Továbbá, igyon sok vizet, mivel ez segíthet a növényi tápanyagok, vitaminok és az ásványi anyagok feloldásában, megemésztésében, s nem utolsó sorban a székrekedést is meggátolja.

Egyen kevesebbet, rágja meg jobban

A rágás az emésztés egyik legfontosabb szakasza, noha ezt hajlamosak vagyunk elfeledni. A rágással nem csak az ételt zúzzuk szét, hanem jeleket is küldünk enzimtermelő mirigyeinknek, hogy megkezdhetik az emésztőenzimek termelését.

Ehhez kapcsolódóan az sem tesz jót, ha 'túleszi' magát. A testünkben korlátozott mennyiségű enzim található meg, be kell őket osztani. Plusz, ha több ételt eszünk, több savat is termel a gyomrunk, ami növeli a gyomorégés és egyéb rendellenességek bekövetkezésének esélyeit.

Sportoljon rendszeresen, kerülje a stresszt

Ahhoz, hogy egészséges életmódot folytathasson, szüksége van a testmozgásra is, amely az emésztésre is kihathat, ezt a kijelentést kutatások is megerősítik.
Másfelől pedig a stressz negatív hatásait kell megemlíteni. Ez azért van, mert a legtöbb ember teste a „küzdj vagy menekülj” típusú helyzetekre úgy reagál, hogy összeszűkíti az ereket, ezért kevesebb vér jut a hasba, így kevesebb emésztőnedvet termelhet az, ami miatt pedig lelassul az emésztési folyamat, amely gyomorégéshez, felpuffadáshoz és szoruláshoz is vezethet.

Ne használjon túl sok savkötő gyógyszert
A gyomorsav segít a testnek megemészteni az ételt — noha, néhány esetben a sav „visszaszivároghat”, feljöhet a nyelőcsőbe, ezzel égető érzést keltve, a gyomorrontás egyik tünetét okozva. Mikor ez történik, az emberek általában a savsemlegesítő tabletták után nyúlnak — általában azt hiszik, ha az ellentétével hatnak egy adott dologra, az majd negálódik, és ez így van a gyomorsavval is. Viszont ha átesünk a ló túloldalára, gyomrunk elveszti savasságát, és ezzel funkcióját is, ami baktériumos megfertőződésekhez vezethet.

Vegyen be enzimkiegészítőket
A növényekből kivont emésztőenzimek képesek fenntartani a jó emésztést, sőt a hatékonyabb tápanyag-abszorpciót is garantálják. Esetenként, amikor az enzimeink mennyisége nem megfelelő a helytelen étrend és életmód miatt, az enzimkiegészítők enyhíthetik a panaszainkat. Még a makk egészséges embereknek is ajánlott, mivel gondoskodnak a megfelelő utánpótlásról ezek a szerek. Egy jó kiegészítő tartalmaz amilázt, lipázt, cellulázt (a növényi rostok megemésztése végett) és proteázt is. Ez a kombináció a kulcs a legtöbb étel könnyű megemésztéséhez.

Élvezze ismét az evést!

Az enzimek pótlása persze nem úgy működik, mint az ezüstgolyó, és az emésztési zavarai talán valami egészen más, komolyabb emésztési betegségekre is visszavezethetőek, mint például Crohn-betegségre, a refluxra, vagy az irritábilis bél szindrómára. A biztonság kedvéért tehát, ha kiegyensúlyozott, és egészséges emésztésre vágyik, és a fentebb említett módszerek használata ellenére továbbra is panaszai vannak, konzultáljon orvosával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.