Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Szeptember 18. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: orientpress

Szüléssel kiváltható a diákhitel?

Szüléssel kiváltható a diákhitel?

Szüléssel kiváltható lenne a diákhitel egy része. Soltész Miklós családügyi államtitkár azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy az erre vonatkozó javaslat már elkészült, de bevezetéséről még nincs döntés. A gyermekvállalási kedv ösztönzésére, a kismamák munkaerő-piaci visszatérését támogató, úgynevezett 'gyed extra' rendszerének 3+1 pontja előre láthatólag 30 milliárd forintjába kerülne az államkasszának.

A tervek jóváhagyása esetén már 2014-ben életbe léphetne az a szabály, hogy a gyed mellett is lehessen teljes munkaidőben dolgozni az állami támogatás elvesztése nélkül, illetve a következő gyermek megszületése esetén az anya továbbra is kapná a gyest, illetve a gyed 50 százalékát az idősebb testvér után. A harmadik elem, hogy a három évig kapható juttatásokat adott esetben akár másfél év alatt is fel lehessen venni, csak 2015-től léphet hatályba a bevezetés technikai feltételei miatt. A 'gyed extra' +1 pontja a felsőoktatásban résztvevőket célozza meg úgy, hogy az alapképzésben hallgatóknál szülés esetén a minimálbérből számítanák ki a gyed összegét, a mesterképzésben résztvevőknél pedig a garantált bérminimum adná a juttatás alapját, ami már 114 ezer forintot jelentene - mondta az államtitkár.

Soltész Miklós azt mondta, főként a skandináv országokban élőkre jellemző, hogy a kismamák a szülés után viszonylag rövid idő elteltével munkába állnak, majd egy-két év múlva ismét gyermeket vállalnak. Magyarországon még a legtöbb kismamának komoly gondot jelent a családi élet és a munka összeegyeztetése. A jelenlegi rendszer szerint ha egy kismama vissza szeretne térni a munka világába, elveszíti a gyermek után járó támogatásokat. Ezért vezették be a gyes melletti részmunkaidős foglalkoztatást. Ez azonban még nem elég, ezért a gyed extra egyik elemeként lehetőség lesz arra, hogy a gyermek egyéves kora után az édesanyák akár teljes munkaidőben dolgozhassanak anélkül, hogy elveszítenék az állami juttatásokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk