Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Május 11. 07:27, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Szombaton rendezik meg az Emlékhelyek napját

Szombaton rendezik meg az Emlékhelyek napját

Szombaton rendezik meg az Emlékhelyek napja országos programsorozatot,

amelyen többek között fényfestéssel elevenedik meg a Fiumei Úti Sírkert Kossuth-mauzóleuma, újrajátsszák az egri vár ostromát, de lesz drégelyi "csillagtúra", és szigetvári bátorságpróba is.

Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) országos, több mint 50 helyszínen megrendezett programsorozata a magyar történelemben és kultúrában kiemelt fontossággal bíró helyszínekre kívánja felhívni a figyelmet - közölte az intézet az MTI-vel.

Idén a megnyitót a Fiumei Úti Sírkert nemzeti emlékhelyen rendezik, ahol a Magyar Nemzeti Táncegyüttes fellépését többek között a Reformáció és az Arany János emlékévhez kapcsolódó tematikus séták követik. 21 órakor lesz a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ad elő részleteket Beethoven, Verdi, Bartók, Rossini és Mascagni művekből, amit animációs vetítés tesz teljessé a Kossuth-mauzóleumon, de látványos fényfestés kerül a nagyobb sírépítményekre is, majd a napot egy éjszakai zseblámpás túra zárja le.

Mindezek mellett Egerben "fegyverbe" hívják a város diákságát, hogy egy ostromjáték során újraéljék az 1552-es diadal legfontosabb eseményeit. Szigetváron Zrínyi asztalához ültetik, majd bátorságpróbára szólítják a börtönpincében az érdeklődőket, Pákozdon kard mellett lézerpisztolyt is kézbe lehet venni, a drégelyiek pedig csillagtúrát vezetnek majd. Idén először vesz részt a programban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a budapesti Trefort-kert, Széphalom és a Tatabányai Turul emlékmű is.

A Fiumei Úti Sírkertben rendezett sétákra és számos más programra is regisztrálni kell, a részletekről a rendezvény oldalán lehet tájékozódni.

Címkék: emlékhely

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott