Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Május 11. 20:14, péntek | Belföld
Forrás: mti

Szombaton rendezik az emlékhelyek napját

Szombaton rendezik az emlékhelyek napját

Szombaton rendezik meg az emlékhelyek napját, az idei már a harmadik hasonló rendezvény; a nemzeti és a történelmi emlékhelyeken is különleges programokkal várják az érdeklődőket

- hangzott el pénteken az M1 aktuális csatornán. A műsorban Radnainé Fogarasi Katalin, a programsorozatot szervező Nemzeti Örökség Intézetének (Nöri) főigazgatója elmondta: a 17 nemzeti és a 49 történelmi emlékhely között az a különbség, hogy előbbiek a nemzet sorsfordító eseményeinek helyszíneit jelölik, utóbbiak pedig egy-egy helység fontos történelmi eseményeit.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az eseménysorozat minden programja ingyenes.

Közölte: a Fiumei úti nemzeti sírkertben egész napos programokat szerveznek, amelyekre már minden hely betelt. Ez a vezetett túrákra vonatkozik, de mindenkit szívesen látnak - tette hozzá. Jelezte: a Nemzeti Filharmonikusok este 9 órakor az árkádsor tövében adnak koncertet, a mauzóleumokat fényfestéssel világítják meg.

Radnainé Fogarasi Katalin szólt arról is, hogy este 10-kor zseblámpás séta lesz a Fiumei úti sírkertben Fények az árnyékvilágban címmel, amelyre már szintén beteltek a helyek, 250-en vehetnek majd részt ezen az eseményen.

A főigazgató elmondta: az Emlékhelyek napjára úgynevezett Nöri-füzeteket adnak ki, az első négy ilyen kiadványban szerepel az Apponyi-hintó, a Fiumei úti sírkert, Széphalom és Mohács; a céljuk az, hogy az összes emlékhelyet bemutassák így.

Címkék: emlékhely

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -