Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2013. December 31. 12:00, kedd | Helyi
Forrás: infonograd

Szilveszteri tűzijátékok: csak óvatosan!

Szilveszteri tűzijátékok: csak óvatosan!

A tűzijátékok biztonságos használatára hívja fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A tűzijátékokat nem szabad más tűzveszélyes anyagokkal együtt tárolni, továbbá tetőtérben, pincében, alagsorban tartani, kiskorúak elől el kell zárni, valamint a pirotechnikai termékeket tilos megbontani, átalakítani és szétszedni. A tűzijátékok felhasználása bizonyos fokú hozzáértést és óvatosságot igényel.
A pirotechnikai terméket csak legális árusítóhelyeken szabad venni. A tűzijáték használata előtt körültekintően ki kell választani azt a helyet, ahol használni akarják. A közelben ne legyen gyúlékony anyag, de nem szabad ilyet használni például benzinkút vagy fatelep közelében sem.
A tűzijátékokat a használat előtt megfelelően rögzíteni kell, célszerű felkészülni az esetleges tűzoltásra, ha a tűzijáték miatt tűz keletkezne.
A tűzijátékok komoly sérüléseket tudnak okozni, elsősorban égési sérüléseket, de roncsolhatnak is. A nem megfelelő használatból következő gyakori sérülések a kéz, az arc, valamint a szem sérülései.
A szórakoztató pirotechnikai termékeket négy kategóriába sorolják, attól függően, hogy - egyebek mellett - milyen veszélyes a felhasználásuk.
A jogszabály szerint az egyes és kettes kategóriába sorolt termékeket egész évben meg lehet vásárolni és a megfelelő szabályok szerint fel lehet használni.
A hármas kategóriába tartozó tűzijátékok korlátozás alatt állnak: ezeket december 28. és 31. között lehet megvásárolni, használni őket csak december 31-én este 6 óra és január elseje reggel 6 óra között lehet. Megtartani január 5-ig lehet, az el nem használt termékeket a forgalmazó köteles térítésmentesen visszavenni, viszont a vételárat nem köteles visszafizetni.
A négyes kategóriába tartozó tűzijátékokat nem lehet még ezen időszakban sem megvásárolni és használni.Az ez év január elsején megjelent szabályok szerint az úgynevezett bomba-tűzijátékokat már most szilveszterkor nem lehet megvásárolni. A petárda birtoklását is tiltja a jogszabály. Akinél engedély nélkül van petárda az szabálysértést követ el, és ezért a büntetés akár 150 ezer forint is lehet.

Címkék: petárda

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 12:00, szombat | Helyi

Megemlékezés Szent Flórián napján.

Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja. Ez a nap a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltóké, valamint az összes tüzes mesterséget művelőé, ezen a napon valamennyiük védőszentje elő

2024. Május 04. 08:00, szombat | Helyi

Jó idő lesz hétvégén, vasárnap van esély záporokra.

Túlnyomóan napos idő várható. Kezdetben a Dunántúlon lesz több a felhő, néhol eső, zápor is előfordulhat.

2024. Május 03. 12:12, péntek | Helyi

Összehangolt csapás a drogkereskedőkre!!!

Kábítószerdílereket iktattak ki a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság felderítői, 4 fő őrizetbe került.

2024. Május 03. 08:58, péntek | Helyi

MVM: júliusban egységesíti ügyfélkiszolgálását az MVM Next, az ügyfeleknek nincs teendőjük.

Az ügyfélkiszolgálás egységesítése érdekében az MVM Csoport tulajdonában álló E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvad az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be.