Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2014. Március 19. 10:00, szerda | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Szijjártó: Magyarország erősebb, versenyképessége javult

Szijjártó: Magyarország erősebb, versenyképessége javult

Magyarország ma erősebb, mint volt, versenyképessége javult - jelentette ki a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára kedden, a salgótarjáni Tarján Glass Kft.-nél tartott vállalkozói fórumon.

A gazdasági világválság kitörése után Magyarország válaszút elé került: túlélésre játszik, vagy megpróbálja kihasználni azokat a lehetőségeket, amelyek lehetővé teszik, hogy a gazdaság a régi hibák miatt ne kerüljön újra kedvezőtlen helyzetbe – mondta Szijjártó Péter.
Kifejtette: a stratégiai együttműködés a nagyvállalatokkal egyben a kis- és közepes vállalkozások érdekeit is szolgálja, hiszen ezek a nagyobb cégek beszállítói és a magyar munkavállalók 75 százalékát foglalkoztatják.
Visszás helyzetet teremt azonban, hogy ezek a vállalkozások a magyar exportból csak 20 százalékos arányban részesednek - tette hozzá.
Ezen az arányon kormányzati szerepvállalással is változtatni kell a jövőben, ezért hozták létre a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-t is.
Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere a fórumon kifejtette, hogy a nógrádi megyeszékhely legfontosabb kérdése a munkanélküliség alakulása: az elmúlt időszakban 300 új munkahely jött létre a salgótarjáni vállalkozások fejlesztési kedvének köszönhetően.
Becsó Zsolt, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke a stratégiai célok között említette a 21-es főút négysávossá bővítését, hogy a hátrányos helyzetű Kelet-Nógrád is bekerülhessen az ország vérkeringésébe.
Kerekes György, az MNKH vezérigazgatója kifejtette, hogy a zrt. magyar termékek menedzselésével foglalkozik a külpiacokon, komplex szolgáltatást nyújt, a vállalkozások felkészítésétől a logisztikai megszervezéséig, siker esetén is mindössze 2 százalékos jutalékért.
A cég egyik célja, hogy a közvetlen Európán kívüli magyar export arányát hosszú távon növeljék, mert a magyar termékek nagy része így is harmadik ország piacára kerül a közvetítőknek köszönhetően.
A konkrét példák között megemlítette, hogy a rendezvények helyet adó Tarján Glass Kft. egyik terméke, amit öt euróért adnak el, végül 55 euróért talál gazdára.
Szijjártó Péter az MTI kérdésére elmondta: a kormány a jövőben a munkát terhelő adók mérséklésére törekszik majd.

Címkék: Fórum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 18:00, csütörtök | Helyi

Kövér László házelnök látogatása Salgótarjánban - 2024.05.16.

Ha az európai parlamenti (EP-) választáson bekövetkezik a normalitás, a békepártiak irányába való eltolódás, az ki fog hatni a világpolitikára is - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

2024. Május 16. 15:45, csütörtök | Helyi

Szerbiában elfogtak egy férfit, aki az elnök megölésével fenyegetőzött.

Elfogtak egy zombori férfit csütörtökön, aki a közösségi médiában Aleksandar Vucic köztársasági elnök meggyilkolásával fenyegetőzött - közölte Ivica Dacic belügyminiszter.

2024. Május 16. 09:10, csütörtök | Helyi

Maruzsa Zoltán: idén 200 ezer notebook kerül az iskolákba.

Két éve 120 ezer digitális eszköz beszerzése történt meg, tavaly 140 ezer eszközé, az idén pedig 200 ezer notebook kerül a magyar általános és középiskolákba szerte az országban.

2024. Május 16. 08:54, csütörtök | Helyi

A fenntarthatósághoz és a digitalizációhoz fűződő viszonyról beszélgetett Áder János Kék bolygó podcastok felvétel.

A különböző generációk fenntarthatósághoz és digitalizációhoz fűződő viszonyáról beszélgetett Áder János korábbi köztársasági elnök Kék bolygó című podcastja következő két adásának nyilvános felvételén.