Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2012. Július 29. 09:07, vasárnap | Belföld
Forrás: InfoVáros | Juhászné Mary

Szerzői jogsértések - turbó delete üzemmódban a You Tube?

Szerzői jogsértések - turbó delete üzemmódban a You Tube?

Így jártál! – gondoltam, - ugyanis a közkedvelt közösségi videó megosztó múlt heti, nekem címzett elektronikus levelében ez állt: „…videódban olyan tartalom szerepelhet, amelynek tulajdonjogát vagy licencét WM Music Distribution birtokolja. Ennek eredményeként a videó le lett tiltva a YouTube-on. Keresd fel a Szerzői jogi közlemények oldalát, ha további részletekre vagy kíváncsi a videódra vonatkozó irányelvekről. ”

Mint az a három éjszakát is betöltő okintásból kiderül, a szerző engedélye nélkül még megvásárolt zeneszám se használható fel hanganyagként, amennyiben a jogi képviselet azt kifogásolja, törlésre kerül a You Tube-on, de akár az egész fiók is az enyészeté lehet, számolva a jogi következményekkel is. Méltányosságból, - ami egyenlő a szerző írásbeli engedélyével, - megtartható az aláfestő zene, vagy annak egy részlete.

A You Tube esetemben - a kifogásolt jogsértő tartalmat, (a zenét!) illetően elismerem, - jogosan járt el, amikor delete üzemmódba kapcsolt fiókomban. Ám mi a helyzet a videó képanyagával, melynek kizárólagos szerzője én vagyok?

Tanultam a történtekből. Nem marad más (egyszerűbb) megoldás, ezentúl a felajánlott zenei alkalmazás tartalmából választok, a hangfálj-cseréből. Elkeseredésre amúgy sincs semmi okom, mert akár magam alá is… dalolhatok, persze saját szerzeményt, mert kedvelt előadóm művének eléneklése már szerzői jogsértés.

Következő nap ismét megtisztelt levelével a megosztó…

  1. Kifogásolt tartalomként jelölték meg a jogvédők a Bányász Himnusz-t (Szerencse fel) mely a felújított, ajkai Bányász Múzeum felavatásáról 2009-ben készült hír-videó szerves része volt a bányász férfikórus előadásában. Ugyan így járt a Molnár Gábor iskola karácsonyi videója is, - és még sorolhatnám, - ahol a riport-képanyag alatt egy bizonyos karácsonyi ének hallható a gyerekek előadásában. (Az „ítélet” megtámadása azóta sikerrel járt, - elérhető a teljes tartalom, zajtalan tátogások nélkül… talán méltányosságból…)
  2. Az előbb reklamált jogsértő tartalmakhoz hasonlóan kifogás érkezett a jogvédőktől minden olyan videót illetően, ahol felismerhető, védett zenei anyag volt hallható, konkrétan az ajkai táncegyesületeké, énekeseké, zenekaroké.

A szerzői jogok megsértéséről szóló lajstrom áttanulmányozása után (ez az írás csak a jéghegy csúcsa,) arra a megállapításra jutottam, hogy gyakorlatilag semmi más nem kerülhet a közösségi megosztóra, mint a teljes egészében saját tartalom. Vagy, hangfájl-cserével előzhető meg a szerzői jog megsértése, ám utóbbi se teljesen tiszta, ugyanis mint „Harmadik féltől származó tartalommal való egyezés” figyelmeztetéssel ellátottak… Ebből az sejthető, ha a szerző reklamál, kénytelen „delete” üzemmódra kapcsolni a You Tube, - te pedig nézhetsz (mint) a moziban.

Végkövetkeztetés:
Minden olyan tartalom, melyhez szerzői jog fűződik, nyilvánosság elé kizárólag abban az esetben kerülhet, amennyiben rendelkezel ehhez a képviselő, vagy a szerző engedélyével. A képviseletek kiderítése kapcsolatfelvétel és engedélyezés céljából nem kis feladat, ezért a legoptimálisabb és legegyszerűbb megoldás, ha megtanulsz zenét szerezni és énekelni…
Ja, a tartalmadat ne feledd levédeni!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV