Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. Március 17. 15:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Katasztrófavédelem

Szép eredmények a nemzetközi versenyen

Szép eredmények a nemzetközi versenyen

Négy nap, kétezer-háromszáz oda-vissza megtett kilométer és két tizenhat órás út után hétfő reggel hazaérkeztek

a Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetének ifjú életmentői, valamint a Héhalom Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület fiatalkorú tagjai a németországi Berlin közelében található Frankfurtban megrendezett nemzetközi életmentő versenyről.

Az ifjú életmentőket és kísérőiket csütörtök este nyolc órakor indította útnak a szombati versenyre Salgótarjánból Berecz György tűzoltó ezredes, a katasztrófavédelem megyei igazgatója. A versenyt február elején a lengyelországi Kostzryn nad Odra városában egy hetes felkészülési gyakorlat előzte meg, az elmúlt hétvégén pedig élesben bizonyították tudásukat. Magyarországról kizárólag a Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetének ifjú életmentői, valamint a Héhalom Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület fiatalkorú tagjai kaptak meghívást a Németországban található Brandenburgi tartomány iskolásainak szervezett, de nemzetközi szintre kibővített önkéntes életmentő versenyre a szervező International Rescue Team Poland-Germany önkéntes mentőszervezet által. A csütörtök esti indulást követően pénteken a délelőtti órákban érkeztek meg a versenynek otthont adó Frankfurtba (Németországban, Berlin közelében található), majd a szállás elfoglalását és rövid pihenést követően tartottak még egy összegző felkészülést a másnapi versenyre. Szombaton összesen száz, hat főből álló ifjúsági csapat mérette meg magát, köztük kilencvenhat német, valamint két lengyel és két magyar csapat. A Karancs Speciális Mentőszolgálat, a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete és a Héhalom Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület tagjai két közös, hat-hat tíz és tizenkilenc éves kor közötti fiatalból álló csapatot indított. A gyerekek feladatai között defibrillátorral történő újraélesztés (bábun), fejsérülést, áramütést vagy szívrohamot szenvedett, illetve allergiás tüneteket mutató sérültek ellátása szerepelt, emellett mindenki kapott egy-egy elméleti feladatsort is. A résztvevőket mind a csapat, mind pedig az egyéni eredmény alapján is díjazták, s ezek mindegyikében érintettek a magyar versenyzők. Az összetett csapatversenyt ugyan németek nyerték, de korcsoport szerint is díjazásra kerültek a versenyzők, így a 10-14 évesek korcsoportjában Határ Éva és Petróczi Dorina kettőse hozta el az első helyezést, Kopó Martin Richárd és ifj. Szarvas Sándor kettőse ugyanebben a korcsoportban a második lett. A 14-16 évesek korcsoportjában Farkas Roland Márk és Gyuriska Ádám a harmadik helyezést érte el, Kopó Mátyás Ariel és Futó Máté közöse pedig a negyedik helyen zárt. Az egyéni eredmények vonatkozásában egy magyar érintettség született, Határ Éva korcsoportjának első helyezését érte el. A tizenkét magyar versenyző mindegyike eredményesen szerepelt a nemzetközi versenyen, így mindenki oklevelekkel tért haza a versenyről. A szép eredményekért további „jutalom” is járt: vasárnap még a hazaindulást megelőzően megtekinthették a frankfurti hivatásos és önkéntes tűzoltók, illetve a mentősök közös bázisát, majd kalandos utat követően hétfőn reggel érkeztek haza Salgótarjánba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 08:33, kedd | Helyi

Kibervédelmi intézet: nagy összegű pénznyereményre hivatkoznak telefonos csalók.

Nagy összegű nyeremény ígéretével próbálkoznak telefonos csalók - tudatta a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.

2024. Május 07. 08:00, kedd | Helyi

Záporok, zivatarok jönnek.

Egy hidegfront hatására erősen megnövekszik a felhőzet, és több helyen várható eső, zápor, zivatar.

2024. Május 07. 04:26, kedd | Helyi

A magyar olimpiai csapat párizsi formaruhái

Élsportolók és hírességek mutatták be a magyar olimpiai csapat párizsi formaruháit. A Magyar Sport Napján tizenhat-tizenhat élsportoló és meghívott híresség mutatta be a magyar olimpiai és paralimpiai csapat formaruháit.

2024. Május 06. 08:18, hétfő | Helyi

Megtartották az Élet menetét Budapesten.

Megtartották az Élet menetét vasárnap, Budapesten. A holokauszt áldozataira emlékező, 20. alkalommal megrendezett séta résztvevői a Dohány utcai zsinagógától a Keleti pályaudvar előtti térre vonultak.