Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2014. Augusztus 21. 07:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Szentföldi küldöttség látogatott Mátraverebély-Szentkútra

Szentföldi küldöttség látogatott Mátraverebély-Szentkútra

Augusztus 20-án a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyre látogatott a Magyarországon tartózkodó, különböző keresztény egyházakhoz tartozó klerikusokból álló küldöttség.

A küldöttség tagjai részt vettek a délelőtti ünnepi szentmisén, ezt megelőzően Joseph Zerey jeruzsálemi melkita érsek a szentföldi keresztények helyzetét mutatta be katekézis keretében.
A liturgiát követően a keresztény egyházak képviselői a kegyhely Penitencia-kápolnájában újonnan felállított Mater Dolorosa-oltárhoz vonultak. Az oltár a 19. század végén Itáliában készült carrarai márványból, majd a jeruzsálemi Szent Sír–bazilikában, a keresztre feszítés helyének közelében szolgálta a szent liturgiát. Amikor a két világháború között a Budapest-hűvösvölgyi Magyar Szentföld-templom épült, Majsai Mór szentföldi biztos elkérte és meg is kapta ezt az oltárt. E templom 1951-ben történt államosításakor az oltárt a Margit körúti ferences kolostorban rejtették el.
A szentkúti felújítások során ezt az oltárt is restaurálták, és néhány napja állították fel a nemzeti kegyhelyen. Az oltár előtt imádkozott a szentföldi küldöttség minden tagja, majd meggyújtottak egy-egy gyertyát, emlékezve Krisztus feltámadására.
A szentföldi küldöttség további tagjai: Grégoire Pierre Melki jeruzsálemi szír katolikus püspök, Armando Pierucci ferences, Melki Mourad jeruzsálemi szír ortodox érsek, Goossan Aljanian örmény ortodox pap, és Sobhy Makhoul jeruzsálemi maronita diakónus voltak.
Az augusztus 20-i szentmise hagyományosan az Esztergomból érkező ferences gyalogos zarándoklat záróliturgiája volt. A háromszáz fiatal már kedden megérkezett a kegyhelyre, az éjszakai virrasztást a Szentföld békéjéért ajánlották fel.
Mátraverebély-Szentkút 800 éve zarándokhely, 2006 óta nemzeti kegyhely.

Címkék: Szentkút

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 19:29, vasárnap | Helyi

Megtartották az Élet menetét Budapesten.

Megtartották az Élet menetét vasárnap, Budapesten. A holokauszt áldozataira emlékező, 20. alkalommal megrendezett séta résztvevői a Dohány utcai zsinagógától a Keleti pályaudvar előtti térre vonultak.

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Nyárias meleg, futó záporokkal.

Kezdeti napos időt egyre több gomoly és fátyolfelhő zavarhatja meg.

2024. Május 04. 12:00, szombat | Helyi

Megemlékezés Szent Flórián napján.

Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja. Ez a nap a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltóké, valamint az összes tüzes mesterséget művelőé, ezen a napon valamennyiük védőszentje elő

2024. Május 04. 08:00, szombat | Helyi

Jó idő lesz hétvégén, vasárnap van esély záporokra.

Túlnyomóan napos idő várható. Kezdetben a Dunántúlon lesz több a felhő, néhol eső, zápor is előfordulhat.