Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Szeptember 15. 15:48, péntek | Belföld
Forrás: cvitaminok/zsuffa/web

Szent-Györgyi Albert, Nobel-díjas orvos és kutató, a C-vitamin felfedezője

Szent-Györgyi Albert, Nobel-díjas orvos és kutató, a C-vitamin felfedezője

1893. 09. 16-án született, Budapesten. 1917-ben szerzett Budapesten orvosi oklevelet, majd Európa több városában tanult biológiát, élettant, gyógyszertant, illetve fizikát és kémiát.

Az 1920-as évek végén ismeretlen anyagot fedezett fel a mellékvesében, amelyet hexuronsavnak nevezett el.

Miután második doktorátusát megszerezte Cambridge-ben, 1931-től újra Magyarországon dolgozott, és a szegedi tudományegyetemen növényekből próbálta kivonni a korábban felfedezett anyagot.

Végül a paradicsompaprikával folytatott kísérletei során azonosította a hexuronsavat a C-vitaminnal, és segítségével a paprikából kiinduló C-vitamin gyártásának módszerét is kidolgozták Szegeden.

A témakörben folytatott kutatásaiért atudóst már 1934-ben jelölték Nobel-díjra, de csak az 1937-es évben kapta meg. A biokémikus emberi nagyságát és szerénységét bizonyítja a tény, hogy az érmét a szovjet-finn háború idején a finneknek ajánlotta fel. Később egy tehetős finn megvásárolta és a Magyar Nemzeti Múzeumnak ajándékozta. A szerény tudós így nyilatkozott a díjról:

“Én, mint polgár sose tettem többet, mint amit kötelességemnek ítéltem. És mint kutató, sose tettem mást, minthogy a saját kíváncsiságomat elégítettem ki. Ami ezt a diplomát kettősen értékessé teszi nekem, hogy a saját egyetememen és a saját hazámban kaptam ezt a kitüntetést.”

1947-től kezdve az Egyesült Államokban élt.

Főként az izomműködés, a rosszindulatú daganatok, valamint a sejtszintű szabályozás területén folytatott kutatásokat. Több amerikai egyetemnek volt igazgatója vagy professzora, a Szegedi Orvostudományi Egyetem 1987-ben vette fel a nevét. Corvin-láncot és Kossuth-díjat is átvehetett.

C-vitamin szükségessége
Hogy miért is van szüksége szervezetünknek C-vitaminra? Többek között ez a vitamin járul hozzá immunrendszerünk normál működéséhez, az optimális kollagén termelődéshez és ezáltal a bőr, a fogak és fogíny, a csontozat és porcok, amellett az erek normál állapotának, működésének fenntartásához, a normál pszichológiai funkció fenntartásához, csökkenti a fáradtság és a kifáradás érzetét, segíti az idegrendszer normál működését, valamint kutatások támasztják alá szerepét a rák megelőzésében és a gyógyulás támogatásában.

A kérdés, hogy az egészségünk fenntartásában ilyen fontossággal bíró vitaminból milyen mennyiségnek kell rendelkezésére állnia az emberi szervezetnek nap mint nap.Lehetséges-e túladagolni a C-vitamint?

Az javasolt C-vitamin beviteli mennyiség Magyarországon 90 mg/nap, amit egy kiegyensúlyozott étrenddel nagyon könnyen lehet biztosítani szervezetünk számára.

Szakmai körökben az elfogadható maximális beviteli mennyiség maximálisan napi 2000 mg-ot jelent. A táplálkozás általi C-vitamin túladagolás tulajdonképpen kizárt, azonfelül a felszívódásukban megmutatkozó differenciák miatt is ajánlott a természetes forrásból származó C-vitaminokra tenni a voksunkat.

Amennyiben egészséges a szervezetünk, nincs rejtett velünk született vese problémánk és megfelelő mennyiségű vizet fogyasztunk, táplálékkiegészítők által sem adagolható túl a C-vitamin.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.