Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Május 04. 09:58, péntek | Helyi
Forrás: police

Szent Flórián ünnepe a tűzoltóságon

Szent Flórián ünnepe a tűzoltóságon

Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja.

Ez a nap a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltóké, valamint az összes tüzes mesterséget művelőé, ezen a napon védőszentjük előtt tisztelgünk. Az ünnep alkalmából csütörtökön, Salgótarjánban megtartott ünnepségen átadták az Év tűzoltója és az Év tiszteletbeli tűzoltója elismeréseket.

„Hite az Istené, szíve a hazáé, karja a gyengéké, hűsége a törvényes elöljáróké, becsülete az övé…” - ez a tűzoltók hitvallása. Így kezdte beszédét ma a Himnusz hangjai után a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szent Flórián napi ünnepi állománygyűlésén dr. Hajas Zoltán tűzoltó százados, az igazgatóság kiemelt főelőadója. A százados ünnepi beszédében felidézte Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének alakját, majd beszélt a régi idők tűzvészeiről, azok megfékezéséről és a mai modern technika nyújtotta lehetőségekről, eredményekről. Hajas Zoltán hangsúlyozta az önkéntesség vitathatatlanul nagy szerepét is és hozzátette, Nógrád megyében már huszonnégy településen működnek önkéntes tűzoltó egyesületek, akik önként, fizetség nélkül, szabadidejükben vállalják feladataikat. A tűzoltói szakmát hivatásukként választó tűzoltókról szólva elmondta, mindig egyként, egy családként, összetartozókként, csapatként emlegetjük őket, hisz sok egyéb mellett ebben is rejlik a tűzoltók erőssége. Egy emberként, egymást segítve, összefogva, vállvetve képesek dolgozni. Beszédében megemlékezett a szolgálatteljesítés közben életüket áldozó bajtársakról és visszagondolt a nyugállományba vonult tűzoltókra is. Ünnepi gondolatait egy Szigeti András idézettel zárta:„Adassék hát nékik most köszönet, hisz ezért hajszol mindig a lelkiismeret. Mert időnk nincs soha megköszönni, hogy képesek értünk akár tűzbe menni.”

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Szabó Sándor, Nógrád megye kormánymegbízottja, Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Nagy László rendőr dandártábornok, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Ponyi Béla rendőr ezredes, a Salgótarjáni Rendőr-kapitányság vezetője, Bakos József, Héhalom község polgármestere és Szemerády Zoltán tűzoltó alezredes, a Nógrád Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke.

Az ünnepi beszédet követően elismerések ismertetésére és átadására került sor. A korábban megtartott központi ünnepség keretében Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere, kiemelkedő helytállása, bátor magatartása elismeréséül Bátorságért érdemjelet adományozott Hulitka László tűzoltó őrmesternek, a salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltójának, továbbá hosszú időn át végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Szent Flórián Érdemjelet adományozott Szabó László tűzoltó őrnagynak, a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság rajparancsnokának. A belügyminiszter a Katasztrófavédelem Önkéntes Támogatásáért Emlékérmet adományozott Vass Miklósnak, a Nógrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége elnökének. Dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója hosszú időn át végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként tárgyjutalmat adományozott Antal István tűzoltó ezredes, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettesének és Balla Ferenc tűzoltó őrnagy, az igazgatóság munkabiztonsági felügyelőjének.

Seres Tibor tűzoltó ezredes, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a 2017. év Balassagyarmati tűzoltója díjat adományozta Istvanovszki Nándor tűzoltó zászlósnak, a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelőjének, a 2017. év salgótarjáni tűzoltója elismerést pedig Hegedűs Károly tűzoltó zászlós, a salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelője vehette át. A 2017. év tiszteletbeli tűzoltója elismerést a katasztrófavédelmet támogató, példamutató munkájáért Bakos József, Héhalom polgármestere vehette át. Igazgatói dicséretben részesült hosszú időn át végzett, magas színvonalú szakmai munkája elismeréseként a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság állományából Babcsány Tamás tűzoltó zászlós, különlegesszer-kezelő, Buga Dávid tűzoltó őrmester, beosztott tűzoltó és Tóth Zoltán tűzoltó főtörzsőrmester, gépjárművezető. A salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokság állományából Bátori Ferenc tűzoltó zászlós, különlegesszer-kezelő, Csépe Szilveszter tűzoltó főtörzsőrmester, beosztott tűzoltó, valamint Pintér Gábor tűzoltó főtörzsőrmester, beosztott tűzoltó. Ugyancsak díszparanccsal ismerte el az igazgató Sisák Norbert tűzoltó főtörzsőrmester, beosztott tűzoltó és Vadas Tamás tűzoltó törzszászlós, szerparancsnok, a pásztói hivatásos tűzoltó-parancsnokságon szolgálatot ellátó tűzoltók munkáját, továbbá Dóbiás Péter tűzoltó törzsőrmester, a rétsági katasztrófavédelmi őrs beosztott tűzoltója, Kucsera Szilárd tűzoltó zászlós, a berceli katasztrófavédelmi őrs szerparancsnoka, Pusztai Máté tűzoltó főtörzsőrmester, a szécsényi katasztrófavédelmi őrs beosztott tűzoltója és Zsemberi Zsolt tűzoltó törzszászlós, a bátonyterenyei katasztrófavédelmi őrs szerparancsnokának munkáját. Kiemelkedő sportteljesítményéért igazgatói dicséretet vehetett át Tamásiné Kutenics Erika tűzoltó százados, az igazgatóság kiemelt főelőadója.

Az ünnepség folytatásában Seres Tibor tűzoltó ezredes, igazgató osztotta meg Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napjához fűződő gondolatait az igazgatóság, a kirendeltségek és a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok állományával és a meghívott vendégekkel. Mint fogalmazott, május 4-én a tűzoltókat ünnepeljük, s a már elhunyt bajtársakra is emlékezünk. Az igazgató szólt a tűzoltókra jellemző elhivatottságról, a bajtársiasság fontosságáról, valamint kiemelte, hogy a tűzoltói szakma komoly elismertséget tudhat magáénak, amit nagyon fontos megőrizni, tovább emelni. Az ezredes gratulált az elismerésben részesült tűzoltó bajtársaknak, majd jó erőt és egészséget, sikerekben gazdag, boldog magánéletet kívánt a hivatásos és önkéntes tűzoltóknak egyaránt.

Az ünnepi állománygyűlés a Szózat hangjaival ért véget, majd az igazgatóság épületének homlokzatán található Szent Flórián szobor megkoszorúzásával zárult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 13:00, szombat | Helyi

Füstbe ment üzlet!

A bátonyterenyei nyomozók őrizetbe vették azt a nőt, aki Mátraterenyén árult kábítószert.

2024. Április 20. 11:42, szombat | Helyi

Betiltaná a hétvégi kocsikázást a német közlekedési miniszter

Németországnak nem sikerült elérnie kitűzött klímaterveit, úgyhogy egészen szokatlan tervekkel állnak elő, hogy javítsanak az értékeken. Volker Wissing, Németország közlekedésügyi minisztere kijelentette:

2024. Április 20. 09:21, szombat | Helyi

Kerékpárosbarát szezonnyitót tartanak a hétvégén.

Idén is meghirdette a szezonnyitó kerékpárosbarát hétvégét a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) április 20-21-ére, az eseményhez több mint 80 vendéglátóhely, szálláshely és látványosság csatlakozott.

2024. Április 20. 09:09, szombat | Helyi

BMW-Lufthansa-megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között.

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között.