Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Július 11. 08:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Szent Anna-napi palóc búcsú Balassagyarmaton

Szent Anna-napi palóc búcsú Balassagyarmaton

A Szent Anna-napi palóc búcsút, a palóc régió legnagyobb közösségi rendezvényét tartják július 28-án a Nógrád megyei Balassagyarmaton.

A program idén az Ipoly-menti kavalkáddal bővül - tájékoztatta az MTI-t a szervező Ipoly-Táj Területfejlesztési Társulás elnöke.
Medvácz Lajos elmondta: délelőtt hagyományosan a Szentháromság-főplébániatemplom elől indul a népviseletes processziós menet a Palóc ligetbe, Szent Anna palóc miséjére.
A palócok vallási kultúrájában Szent Anna, Szűz Mária édesanyja a magtalanok, az áldott állapotban lévők és a női betegségben szenvedők pártfogója. Szent Annát egyaránt tisztelik a gyermekáldásra várók reménységeként, a családok védőszentjeként és a jó halál patrónusaként.
Az elnök közölte: idén új tartalommal bővül a palóc búcsú az Ipoly-menti kavalkáddal. Az egész napos programokra várnak mindenkit, aki kíváncsi, ki lesz idén Palócország szépe vagy aki szeretne bepillantást nyerni egy török sátorba, ízletes palóc ételeket enne, kipróbálná, hogyan kell szeget kovácsolni, vagy csak gyönyörködni szeretne a palóc lányok és asszonyok ízes beszédében, színes forgatagában - mondta Medvácz Lajos.
Hozzátette: határon túlról is érkeznek népzenészek, énekesek és mesemondók, vendégművészeivel ad koncertet a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Zeneiskola. A Vaga Banda gólyalábas előadásban mutatja be a vásári forgatagot, a Lábita Színház székely lábbábos mesét ad elő. A napot a Retro Rock Band nosztalgiakoncertje zárja Balassagyarmaton.

Címkék: Szent Anna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:15, szombat | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.

2024. Április 27. 06:34, szombat | Helyi

Milliárdosok versenyeznek a TikTok megvásárlásáért, de hiába

Egy maroknyi amerikai pénzügyi és technológiai mágnás több milliárdos ajánlatra készül a TikTok megvásárlására, miután Joe Biden elnök aláírta azt a törvényt,

2024. Április 27. 06:24, szombat | Helyi

Székkel támadt a tanárjára egy diák

Brutális, ami ebben a magyar iskolában történt: székkel támadt a tanárjára egy diák