Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Március 25. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu

Szemüveg nélküli 3D-s technika mobilokra

Szemüveg nélküli 3D-s technika mobilokra

Szemüveg nélkül élvezhető háromdimenziós technikát fejlesztettek ki mobilkészülékekre egy amerikai vállalat kutatói. Az újítás lehetővé teszi, hogy a kijelző 45 százalékos eldöntésével – bármely oldalra, föl, le és átlós irányban – a háromdimenziós kép szélesebb látószögből táruljon fel.

A stabil képernyőnél szélesebb látószöget kínáló, szemüveg nélkül élvezhető háromdimenziós technikát fejlesztettek ki mobilkészülékekre egy amerikai vállalat kutatói. A szemüveg nélküli háromdimenziós technika nem újdonság. A Nintendo Co. 3DS játékkonzolokon már szemüveg nélkül élvezhetők a térhatású játékok, a játékosnak azonban ehhez egyenesen előre kell néznie a képernyőre.

3D-s kép szélesebb látószögből, mobilra

A Hewlett-Packard Co. kutatói most olyan újítással álltak elő, amely lehetővé teszi, hogy a kijelző 45 százalékos eldöntésével – bármely oldalra, föl, le és átlós irányban – a háromdimenziós kép szélesebb látószögből táruljon fel. Tehát ha a felhasználó ránéz a képernyőn megjelenő háromdimenziós fejre, amelynek nem látszik az egyik füle, akkor a képernyő megdöntésével a képnek az a részlete is láthatóvá válik.

Nanotechnológiával értek célt

A cég kutatói a Nature tudományos folyóirat csütörtöki számában publikálták fejlesztésüket. A tudósok a nanotechnológia alkalmazásával véstek számtalan kört a kijelző üvegébe. Az apró hornyok olyan módon törik meg a fényt, hogy 64 nézőpontot tesznek lehetővé. A kijelző mozgatásával a felhasználó egyszerre két ilyen nézőpontot észlel, egyiket a bal, másikat a jobb szemével. Ennek eredményeként jelenik meg a háromdimenziós látvány.

David Fattal, a publikáció vezető szerzője szerint a dolog leginkább ahhoz hasonlít, amit a Star Warsban Leia hercegnő hologramjaként láthattak a nézők. Fattal megjegyezte ugyanakkor, hogy a mostani fejlesztés azért nem határozható meg hologramként, mivel a kép nem emelkedik ki annyira, mint Leia kivetítése a csillagháborús eposzban. A technika mozis változata még jó ideig várat majd magára, mert egy ilyen élő felvételhez 64 kamerát kellene ráirányítani a megjelenítendő objektumra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.