Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Január 30. 15:00, péntek | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Székhelyvita után Balassagyarmaton ülésezett Nógrád megye közgyűlése

Székhelyvita után Balassagyarmaton ülésezett Nógrád megye közgyűlése

Balassagyarmaton ülésezett csütörtökön a Nógrád Megyei Közgyűlés. A kihelyezett ülés helyszíne és időpontja jelképes és gesztusértékű volt, Balassagyarmat ugyanis ezen a napon tartja a legbátrabb város ünnepét.

A közgyűlésben korábban vita robbant ki a székhelyről, az önkormányzati választás utáni első ülésen Balassagyarmatot jelölték meg székhelyül. A kérdést végül a parlament rendezte az önkormányzati törvény módosításával, a székhely Salgótarján maradt.
Az ülés elején Skuczi Nándor (Fidesz-KDNP), a közgyűlés elnöke a megyei önkormányzat és Balassagyarmat címerét ábrázoló nagyméretű emléktáblát adott át Medvácz Lajos (Fidesz-KDNP) polgármesternek.
Az elnök méltatta, hogy 96 éve, 1919. január 29-én a város lakossága azért harcolt, hogy kiűzze a megszálló csehszlovák katonságot, és Balassagyarmat Magyarország része maradhatott, "ez a jeles összefogás, hőstett predesztinálja a várost, hogy viselje a Civitas Fortissima rangot és címet".
Medvácz Lajos polgármester emlékeztetett: 1919. január 29-e előtt a konzervatív Pongrácz György, Nógrád megye főjegyzője és Schuch István, a szociáldemokraták helyi vezetője kezet fogott a balassagyarmati közgyűlésen, mondván, mindennél fontosabb a haza.
Talán ez az emléktábla is szimbolizálja, ami akkor történt - mondta, hangsúlyozva, a két önkormányzatnak össze kell fognia, hogy előbbre jusson a megye.
A kihelyezett ülésen idei költségvetését fogadta el a megyei önkormányzat. Azt, hogy a büdzsé főösszege 283,6 millió forint, Borenszki Ervin (MSZP) képviselő úgy kommentálta: "a balassagyarmati keresztény iskola költségvetése ennyi".
Barna János (Fidesz-KDNP) alelnök úgy reagált, igaz, hogy "300 milliós sincs a költségvetés", de a testület 41 milliárd forint fejlesztési pénz fölött rendelkezik.
Skuczi Nándor is úgy vélte, "elég erős hatáskör, hogy 41 milliárd forintról döntünk", hozzátéve, hogy a kormány - figyelembe véve a rossz gazdasági mutatókat - ezzel a legmagasabb egy főre jutó támogatást biztosítja a megyének.
Mint az előterjesztés tartalmazza, a nógrádi pénzügyi lehetőségeket "továbbra is meghatározza, egyben behatárolja" a központi feladatfinanszírozás. A megye idén 201,2 millió forintot kapott, a legkevesebbet a megyék közül, és a kiegészítő támogatásból is a legkisebb mértékben részesült, ez 11 millió 360 ezer forint. A képviselők határozatot fogadtak el, miszerint pótlólagos forrást igényelnek a kiegészítő állami támogatásból.
2015-re prioritásként fogalmazták meg a terület- és vidékfejlesztési feladatokat; a testületnek kell összehangolnia a megye területén a kormány, az önkormányzatok és a gazdasági szervezetek elképzeléseit, és döntenie a fejlesztési források felhasználásáról. Kiemelt feladatként jelölték meg emellett a nógrádi identitás erősítését, programokkal, rendezvényekkel, kiadványokkal.

Címkék: Balassagyarmat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.