Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Április 05. 08:03, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Szegedi kutatásaira fordítja a Novo Nordisk-díj jutalmát Karikó Katalin

Szegedi kutatásaira fordítja a Novo Nordisk-díj jutalmát Karikó Katalin

Szegedi kutatásaira fordítja a dán Novo Nordisk Alapítvány elismerésével járó jutalmát Karikó Katalin - tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetem közkapcsolati igazgatósága hétfőn az MTI-t.

Az első mRNS-alapú Covid-19 vakcinához vezető felfedezéseiért ítélte oda idei elismerését Karikó Katalinnak és kutatótársainak, Drew Weissmannak, a Pennsylvaniai Egyetem professzorának, valamint Ugur Sahinnak és Özlem Türecinek, a BionTech két vezetőjének a dán Novo Nordisk Alapítvány.

Az európai orvosbiológiai kutatásokat ösztönző kitüntetéshez 5 millió dán korona (mintegy 248 millió forint) támogatás jár. A jutalom 90 százaléka kutatási ösztöndíj, amelynek ráeső részét Karikó Katalin szegedi egyetemi kutatásaira költi. Az alapítvány további félmillió dán korona támogatást nyújt a négy díjazott tudós kutatási témájához kötődő nemzetközi tanácskozáshoz. Így a Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora által vizsgált témakörökről és eredményekről szimpóziumot is rendeznek Szegeden.

A biokémikus már korábban bejelentette, hogy a svájci Jeantet-Collen-díjjal járó 150 ezer svájci frankos támogatásból is egykori egyetemén folyó kutatásokat finanszíroz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.