Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Február 04. 13:02, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Századvég: nem volt jelentős elmozdulás a pártok támogatottságában januárban

Századvég: nem volt jelentős elmozdulás a pártok támogatottságában januárban

A Századvég friss kutatása szerint nincs jelentős elmozdulás a pártok támogatottságában, a politikai piac zárt, a Fidesz őrzi első helyét a pártok versenyében, a mögötte álló szavazóbázis stabil.

A Századvég-csoport szerdai, az MTI-hez eljuttatott elemzésében azt is közölte: az ellenzéki pártok támogatottsága sem változott a választások óta, de tovább folytatódott az aprózódás. Még az esetleges baloldali koalíciót feltételezve is magabiztos a kormánypárt első helye - tették hozzá a január 15-20. között készült kutatás eredményeit összegezve.
A Századvég ismertetése szerint a Fidesz támogatottsága a teljes népességen belül a tavaly decemberi 29 százalékról 30 százalékra nőtt, a Jobbiké 14-ről 15-re, az MSZP-é 11 százalékon maradt. Az előző hónaphoz képest nem változott az LMP és a DK támogatottsága sem, előbbi 4 százalékon, utóbbi 3 százalékon áll. Az Együtt támogatottsága a teljes népességen belül 3-ról 2 százalékra csökkent. A bizonytalan szavazók aránya 34-ről 33 százalékra csökkent.
Kifejtik: a Fidesz a 2014-es országgyűlési választást hozzávetőleg 2,3 millió leadott szavazattal nyerte meg. A januári adatok azt mutatják, hogy a szavazókorú népességből hozzávetőleg 2,4 millió választópolgár szimpatizál a kormányzópárttal.
A kutatás szerint a biztos szavazó pártválasztók között a Fidesz támogatottsága a decemberi 44-ről 45 százalékra nőtt, a Jobbiké 22-ről 24 százalékra, az MSZP-é pedig 17-ről 18 százalékra. Az LMP támogatottsága 6-ról 5 százalékra csökkent, a DK-é változatlanul 4 százalék, az Együtt két százalékot veszített, így 2 százalékos a támogatottsága ebben a körben.
A Századvég az elemzésben megjegyzi: a baloldali pártok csak a Jobbikkal együtt lennének képesek megelőzni a kormányzópártot, ám a Jobbik és a baloldal nem koalícióképes egymással. "Röviden a centrális erőtér továbbra is hermetikusan elzárja egymástól a radikális jobboldali és a baloldali szavazókat" - fogalmaznak.
A kutatás szerint 2015 januárjában az emberek mintegy 43 százaléka ítéli jónak a kormány munkáját. Az elemzés szerint a válaszadók negyede gondolja úgy, hogy kritikákkal ugyan, de elfogadható munkát végez a kabinet (25 százalék), és csak 30 százalék azok aránya, akik szerint gyengén teljesít a kormány.
Ez jelentős elmozdulás 2011-hez képest, mert akkor a kormány teljesítményét a válaszadók mindössze 30 százaléka ítélte meg pozitívan, 41 százalékuk viszont elégedetlen volt a kormány munkájával - emlékeztettek.
Közölték: a kutatást telefonon végezték 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt megkérdezésével, az adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során