Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. November 19. 00:00, szombat | Helyi
Forrás: MTI/infonograd

Szárazság sújtja Közép-Szlovákia déli részeit

Szárazság sújtja Közép-Szlovákia déli részeit

Évek óta nem tapasztalt szárazság sújtja az egykori Hont és Nógrád megye vidékét.

Évek óta nem tapasztalt szárazság sújtja Közép-Szlovákia déli részeit, az egykori Hont és Nógrád megye vidékét, ahol közel száz napja nem esett csapadék – jelentette Kokes János, az MTI tudósítója.
A felvidek.ma szlovákiai magyar hírportál tudósítása szerint az első fél évben még néhány vihar, záporeső öntözte a vidéket, azóta szomjaznak az erdők, mezők. A Duna keleti mellékfolyóin ennek következtében alacsony a vízállás, ami gondot jelent a hajózás számára is. Hasonló jelenségre 17 év óta nem volt példa, csak 1964-ben mértek ennyire alacsony csapadékmennyiséget. Ezt követően 1997, 2000 és 2003-ban volt száraz az év első 10 hónapja. Az idén november hónapban is csapadékhiány van, ami különösen nehezíti a mezőgazdászok helyzetét. Ezen a vidéken az aratást követő négy hónapban szinte alig eset valami csapadék, ami veszélyezteti a jövő évi gabonatermést.
„Ha beteljesednek az előrejelzések, és Közép-Szlovákia déli vidékén november hónapban is kevés marad a csapadék, akkor az idei ősz a régió harmadik legszárazabb időszaka lesz. Hasonlóan csapadékszegény időjárás csak 1881-ben, 1908-ban és 1959-ben volt" – írja elemzésében a Szlovák Hidrometeorológia Intézet.
A csapadékmennyiség elemzése mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy ha nem lett volna a kánikula között kéthetes viszonylagosan hideg és esős időszak, ez a szárazság még elviselhetetlenebb mértékű volna. Az értékelésükben megállapították, hogy az idén sokhelyütt rekordot döntött az augusztus végi és a szeptemberi hónap nagyon meleg időjárása.
Augusztus vége óta Szlovákia egyes területein több évtizedes melegrekordok dőltek meg. A legutolsó meleg front november 6-9. között volt Szlovákiában. Árvában idén november 6-án 17,3 Celsius fokot mértek, amivel egy 48 éves rekord dőlt meg még 1963-ból. Hasonlóan magas hőmérséklet volt november 9-én a Bodrog-közben, ahol 16,1 Celsius fokos hőmérsékletet regisztráltak, ami az 1967-ben mért legmagasabb hőmérsékletet múlta felül.
„Érdekessége még a dolognak az, hogy ezen a két helyen eddig inkább az alacsony hőmérsékleti rekordok dőltek meg" - áll a szlovák intézet elemzésében.

Címkék: időjárás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 06:00, szombat | Helyi

Speedmarathon!!!

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata.

2024. Április 19. 19:52, péntek | Helyi

A KDNP Nógrád vármegyei választmányának ülése

A Kereszténydemokrata Néppárt Salgótarjáni Alapszervezete látta vendégül a párt vármegyei választmányát csütörtökön délután a Szent József -plébánia Réz Marián termében.

2024. Április 19. 10:26, péntek | Helyi

Rendőrautóban érkezett a meglepetés.

Munkatársaink adományoztak a rászoruló családoknak Salgótarjánban, és a járás településein.

2024. Április 19. 08:51, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat az egész napos sebességmérő akció helyszíneire.

Huszonnégy órás sebességmérő akciót tart a rendőrség április 19-én reggel 6 órától, a helyszínekre bárki tehet javaslatot.