Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. November 20. 07:35, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Szakértő szerint az Iszlám Államot csak szárazföldön lehet legyőzni

Szakértő szerint az Iszlám Államot csak szárazföldön lehet legyőzni

Kun Miklós történész szerint az Iszlám Állam (IS) elleni háborút csak szárazföldön lehet megnyerni, az Egyesült Államok azonban nem akar egy ütőképes szárazföldi hadsereget a Közel-Keleten felállítani.

Az Oroszország-szakértő, kremlinológus csütörtökön Szekszárdon, a KDNP helyi szervezetének meghívására tartott előadásában azt mondta: az al-Kaida és az Iszlám Állam ma a világ legveszélyesebb alakulata, és ha a nagyhatalmak nem fognak össze, működése még nagyobb migrációs hullámot indíthat el.

Az Egyesült Államok választás előtt áll, a kampány alatt egyik párt sem támogatna egy az afganisztánihoz hasonló gyalogsági háborút - jegyezte meg.

Az IS hadviselését és az ellene folytatott katonai akciókat a kis számok háborújának nevezte. Mint mondta, az IS-nek - az Európából hívott önkénteseket leszámítva - mindössze 44 ezer katonája van, az iraki Moszult tízezer IS-katona vette be, míg az olajban gazdag várost 35 ezer iraki katona védte. Az orosz hadsereg 35 Szuhoj típusú repülőgéppel és 20 MiG helikopterrel kezdett akcióba - mondta.

Kifejtette: Oroszországnak azért van szüksége a közel-keleti jelenlétre, hogy "beleszólhasson az olajár alakulásába". Bár nincs szüksége olaj- és gázimportra, nagyon rosszul érinti a jelenlegi, alacsony olajár. Emellett Oroszország régi vágya, hogy tengeri nagyhatalom legyen, ezért a francia, az angol hadihajók mellett jelképesen felvonultatja a térségben flottáját. Borisz Jelcin elnöksége alatt az oroszok kivonultak a Közel-Keletről, és most akarnak visszatérni, és Szíria az egyetlen hely, ahol Oroszország katonai támaszpontokat létesíthet - mondta a történész.

Az Iszlám Állam oldalán hat-hét ezer orosz állampolgár is harcol - fűzte hozzá

Úgy vélekedett, hogy Oroszország még nincs a gazdasági összeomlás szélén, de nehéz helyzetben van, és az IS elleni katonai fellépése évi kétmilliárd euróba kerül.

Kun Miklós azt is megjegyezte: a párizsi terrortámadást követő helyzetből Vlagyimir Putyin "jól jött ki", mivel a terrorakciók elterelték a figyelmet a kelet-ukrajnai konfliktusról. További támadásokkal nőhet Putyin zsarolási potenciája is, mondhatja azt az Európai Uniónak, hogy Oroszország folytatja az IS elleni bombázásokat, de az EU szüntesse meg az ellene hozott szankciókat - mutatott rá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.