Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Augusztus 06. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: mti - fotó: MTI illusztráció

Szabadult 31 év börtön után egy hírhedt ETA-terrorista Spanyolországban

Szabadult 31 év börtön után egy hírhedt ETA-terrorista Spanyolországban

Kiszabadult a börtönből Santiago Arrospide Sarasola, ismertebb nevén Santi Potros, a Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezet hírhedt tagja 31 börtönben töltött év után vasárnap Salamancában.

A most 70 éves férfit tizenegy perben, negyven gyilkosság miatt, összesen háromezer évnyi börtönbüntetésre ítélték, amelyből a ténylegesen letölthető maximális szabadságvesztés most telt le.

Santi Potros a baszk terrorszervezet egyik legvéreskezűbbnek tartott vezetője volt, őt tették felelősség az 1986-os, 12 rendőr halálát okozó és 77-et megsebesítő madridi pokolgépes merényletért.

Továbbá az ETA valaha elkövetett legvéresebb, gyújtóbombás merénylete miatt, amely 1987. június 19-én a barcelonai Hipercor bevásárlóközpont parkolójában 21 ember halálát okozta és 45 embert sebesített meg.

A baszk terroristát 1987-ben Franciaországban tartóztatták le, ahol 13 évet ült börtönben, majd 2000-ben kiadták Spanyolországnak.

A Baszkföld függetlenségéért küzdő ETA a nyolcvanas években követte el a legtöbb áldozatot követelő merényleteit.

Az 1959-ben alakult csoportot több mint 800 ember haláláért tartják felelősnek.

Az ETA 2011-ben jelentette be hivatalosan, hogy felhagy a támadásokkal, idén májusban pedig a terrorszervezet fel is oszlatta magát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése