Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Január 03. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szabad az út Londonba a románoknak és a bolgároknak is

Szabad az út Londonba a románoknak és a bolgároknak is

Január elsejétől szabadon vállalhatnak munkát az Európai Unióban a román és a bolgár munkavállalók. A brit konzervatívok kampánya nem érte el célját - írja a Világgazdaság. A téma az elmúlt hónapokban nem csak brit, de európai szinten is élénk vitákat váltott ki. Az Európai Bizottság szociális és munkaügyekért felelős tagja, Andor László többször hangsúlyozta, a külföldiek nem „szociális turizmus”, hanem a munkavállalás céljával költöznek másik országba.

Jóllehet tegnap óta szabadon vállalhatnak munkát az EU valamennyi országában a 2007-ben csatlakozott Románia és Bulgária polgárai is, a brit konzervatív párt tagjai nem adják fel a harcot: még a korlátozások határidejének lejárta előtti napon is petícióban követelték a korábbi rendszer fenntartását.

Ez az uniós szabályok szerint nem lehetséges, nem véletlen, hogy a David Cameron vezette kormány tagjai inkább a szabályok megváltoztatására törekednek. Emellett egyéb korlátozásokról is döntöttek: január elseje óta a külföldi uniós állampolgárok nagy-britanniai tartózkodásuk első három hónapjában nem vehetnek igénybe munkaügyi jellegű szociális támogatást. A konzervatív–liberális kormánykoalíció nagyobbik pártja, a Konzervatív Párt ugyanakkor sajtóértesülés szerint 75 ezerben szabná meg a külföldi EU-állampolgárok bevándorlásának éves kvótáját.

A téma az elmúlt hónapokban nem csak brit, de európai szinten is élénk vitákat váltott ki. Az Európai Bizottság szociális és munkaügyekért felelős tagja, Andor László többször hangsúlyozta: a külföldiek nem „szociális turizmus”, hanem a munkavállalás céljával költöznek egy másik országba, amit bizonyítanak a statisztikák is. Az Eurostat 2012-es adatai szerint a foglalkoztatási ráta jóval magasabb a más tagországokból származók körében, mint akár a helyi lakosság, akár az unión kívülről érkezők körében. A politikus egy bizottsági tanulmányra hivatkozva arra is rámutatott, hogy a szociális támogatások igénybevétele sem olyan széles körű, mint azt a britek állítják. Andor ezzel a brit politikai elit támadásainak célpontjává vált, ám egy friss felmérés azt mutatja, a londoni politikusokkal és a bevándorlóellenes hangulatot gerjesztő bulvárlapokkal a helyiek sem feltétlenül értenek egyet.

A britek több mint kétharmada egy új, vasárnap ismertetett országos felmérés tanúsága szerint szívesen látja a kelet-európai EU-tagállamokból érkező munkavállalókat, ha azok valóban dolgozni jönnek és hajlandók integrálódni. A British Future nevű, főleg migrációs kérdésekre szakosodott kutatóintézet elsősorban a román és a bolgár állampolgárokkal szembeni átmeneti brit munkavállalási korlátozások lejártának közeledtével volt kíváncsi. Az Ipsos Mori nevű közvélemény-kutató cég által az intézet megbízásából elvégzett felmérés szerint a britek 68 százalékának nincs kifogása a kelet-európaiak nagy-britanniai munkavállalása ellen, feltéve, hogy a keleti EU-tagállamokból érkezők megtanulnak angolul, van rendes állásuk, befizetik adóikat és beilleszkednek a helyi közösségbe. Az is sokatmondó, hogy az országos átlagon belül különösen a gazdaságilag legaktívabb, 35-44 éves korosztályon belül nagy az EU-bevándorlást elfogadók aránya: e korcsoport 72 százaléka mondta azt, hogy nincs problémája a kelet-európai munkavállalók nagy-britanniai betelepülésével.

A kormányon belül sincs azonban egyetértés: Nick Clegg miniszterelnök-helyettes, a liberális demokraták vezetője is élesen bírálta a konzervatívok szigorítási elképzeléseit. A The Sunday Times című tekintélyes konzervatív brit lap múlt heti kiadásában közölt cikkében azt írta, hogy politikailag talán népszerű lenne, ha a brit kormány Dover szikláira kitenne egy nagy táblát „Belépni tilos” felirattal, de ha a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-munkavállalók ma este hazamennének, összedőlne a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS), és lefulladna a londoni City pénzügyi központjának gépezete is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).