Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2014. December 02. 12:00, kedd | Helyi
Forrás: infonograd

Somosi betlehemes Vásárhelyen

Somosi betlehemes Vásárhelyen

Földi Péter Kossuth-díjas festőművész idén augusztusban töltötte be 65. életévét.

Aki eddigi munkássága keresztmetszetét szeretné megtekinteni, annak érdemes ellátogatnia a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumba, ahol 2014. november 23-án nyílt meg a 2015 február közepéig látogatható, 63 alkotását fölvonultató kiállítása. A széleskörű érdeklődést kiváltó eseményen Nagy Imre művészettörténész-intézményvezető méltató szavait Farka Béla művésztanár hegedűjátéka vezette föl. A tárlat anyaga az 1972-ben született Botok című festménytől kezdődően rajzolja meg a kisebb–nagyobb kiállítóterekben Földi Péter alkotói pályáját, amelyen belül olyan emblematikus kép is megtekinthető, mint az 1983-ban született „Nyitva van az aranykapu…”. A közelmúlt keresztény ikonográfiai ihletésű munkáinak egyik legszebb darabja a 2013–14-ben készített Somosi betlehemes, amit egy korábbi állapotában 2013-ban láthatott a salgótarjáni közönség a Balassi Bálint Megyei Könyvtár Bóna Kovács Károly Galériájában. A nagyméretű festmény központi figurája a sámlin ülő Mária és az ölében őrzött pólyás Krisztus, aki már a jászolnál a világ felé tárja szét csecsemőkarjait. A föld és az ég lényei, ember, állat, madár, halandók és halhatatlanok tekintete szegeződik rá, mivel „elveszi a világ bűneit”. Hangsúlyosan ennél a képnél köszöntötték Földi Pétert, s adták át az ország legkülönbözőbb részéről összezarándokolt nagyérdeműnek szemlélésre és befogadásra a műveit. Műelemzésre invitálták az alkotót, aki a tőle megszokott elmélyült szavakkal elégítette ki közönsége és a Hódmezővásárhelyi Televízió munkatársainak kíváncsiságát. Remélhetőleg az ott rögzített film eljut majdan a palóc vidékre is. S nem csak az.

Kép és szöveg: Handó Péter

Címkék: Földi Péter

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 15:41, szombat | Helyi

Futsal MK - A DEAC és a Tolna a női döntős.

A címvédő DEAC 2-0-ra legyőzte a hazai pályán játszó TFSE-t, míg a Tolna-Mözs 4-1-re múlta felül a Salgótarjáni VSE-t szombaton a futsal Magyar Kupa női elődöntőjében a Dr. Koltai Jenő Sportközpontban.

2024. Május 11. 08:00, szombat | Helyi

Hétvégén is jó idő lesz, csak néhol lehet zápor.

Eleinte napos idő várható, később gomolyfelhők képződnek, illetve délután észak-északnyugat felől a fátyolfelhőzet is megnövekszik.

2024. Május 10. 09:19, péntek | Helyi

3. szakasz (Kazincbarcika - Gyöngyös-Kékestető, 183 km)

Rajt: 2024. május 10. (péntek) 11:45, Kazincbarcika, Városháza. Befutó: 16:30, Gyöngyös-Kékestető.

2024. Május 10. 09:00, péntek | Helyi

Pofátlan(tan)ítás Salgótarjánban!

Az érintett útszakaszon nem ő volt az első járművezető, aki így közlekedett és felháborodást váltott ki az arra haladó, szabályosan haladó sofőrökből.