Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Augusztus 06. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: orientpress

Soltész: Kárpát-medencei összefogás kell a családok támogatására

Soltész: Kárpát-medencei összefogás kell a családok támogatására

Szorosabb együttműködésre van szükség a szomszédos államok kormányaival, hogy külhonban is érvényesülhessenek a népesedési és családtámogatási célkitűzések - nyilatkozta Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár a Kossuth Rádiónak. Kifejtette: a demográfiai problémák oka Délvidéken egyrészt az elvándorlás, másrészt az alacsony gyerekszám.

A külhoni magyar családok támogatásával foglalkozó civil szervezetek összefogását szorgalmazza Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár, aki a vajdasági Kishegyesen hétvégén megrendezett első délvidéki családkongresszus kapcsán nyilatkozott a 180 percnek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tisztségviselője elmondta, a találkozón a Kárpát-medence minden területéről – így Erdélyből és Felvidékről is – voltak családszervezetek, amelyekből már több száz működik. A politikus hangsúlyozta, az esemény vajdasági szervezői arra is figyeltek, hogy ne csak magyarok vegyenek részt a kongresszuson, ezért szerb nagycsaládos egyesületeket is meghívtak, „ami nagyon jó kapocs és nagyon jó üzenet”.

Soltész Miklós szerint a demográfiai problémák oka Délvidéken egyrészt az elvándorlás, amely több évvel a délszláv háborúk után úgy tűnik, megállt. Az alacsony gyerekszám azonban továbbra is gondot jelent, és nem csak a magyaroknak, hanem más környező nemzeteknek is. Az összekapcsolódási lehetőség is itt lehet, vagyis, hogy mindazon szervezetek, amelyek a családtámogatás rendszerét próbálják segíteni, egymást is segítsék.

Ha külhonban is a magyarországi Nagycsaládosok Országos Egyesületéhez hasonló civil szervezetek jönnek létre, és ezek össze tudnak fogni a helyi többségi nemzetek családszervezeteivel is, akkor biztos, hogy előbb-utóbb hatással tudnak lenni az ottani kormányprogramokra is. Ugyancsak fontos, hogy a kormányzatok is együttműködjenek.

Európának ezen a felén azért is fontos a nemzetek közti összefogás, mert pozitív üzeneteket küldhet a kontinens északi és nyugati felének is, ahonnan sokszor olyan nihil, szörnyűséges gondolatok jönnek, amelyek ellen csak a magyarok nem tudják fölvenni a küzdelmet – fogalmazott a Kossuth Rádió műsorában Soltész Miklós.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;