Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Július 17. 15:00, szerda | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Sok a parlagon álló legelő Nógrádban

Sok a parlagon álló legelő Nógrádban

Ebben az esztendőben várhatóan tovább bővülhet a hazai juhállomány, az ágazatnak juttatott többlettámogatás hatására némiképp élénkült a tartási kedv.

Hajduk Péter,a Magyar Juhtenyésztők és Kecsketenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: a juhászat évekig elhúzódó hanyatlása után az igazi fellendülést az EU 2014-2020 közötti időszakában az agrárágazatnak nyújtott többlettámogatás hozhatja meg, amelyből a remény szerint a juhtartók is részesülnek majd. Szükség is van a "hátszélre", mert a csekély mértékű támogatások következtében az EU-csatlakozást követő években az állomány évente 40-60 ezer anyajuhval csökkent. A 90-es években még 2 milliós állomány összlétszáma a mostani enyhe növekedés ellenére is csupán 900 ezerre tehető jelenleg. "Pluszpénzek nélkül a juhtartás veszteséges" - mutatott rá a szakember.
A juhágazat az állattenyésztésen belül mindössze 2 százalékkal képviselteti magát, éves árbevétele hozzávetőleg 20 milliárd forint, de az igazgató szerint társadalmi jelentősége ennél jóval nagyobb. Környezetbarát jószágról lévén szó, a legelőkre engedett nyájak hozzájárulnak az ökológiai egyensúly megőrzéséhez, a több millió embert gyötrő pollenallergiás panaszok enyhítéséhez - mondta Hajduk Péter. Az 1,2 millió hektárnyi hazai legelőnek jelenleg - éppen a kevés birka miatt - csupán egy részén járnak nyájak, több százezer hektárnyi rét elhanyagolt, kihasználatlan, burjánzik rajtuk a légzési zavarokat előidéző káros parlagfű - tette hozzá.
Ráadásul ezeknek az elhanyagolt legelőknek jelentős hányadát olyan hátrányos térségekben veri fel a gaz, ahol az átlagosnál is nagyobb a munkanélküliség, mint például Borsod, Szabolcs, Nógrád, vagy Veszprém megye egyes részei. Számítások szerint a juhállomány felfuttatása a jelenlegi 6800 gazdálkodón túl további legalább ezer családnak nyújthatna állandó megélhetést, erősödhetne a vidék népességmegtartó képessége.
A juhtartás, kellő támogatás és szakértelem mellett azért is jövedelmező lehet, mert a bárány- és birkahús iránt a külpiacon nagy a kereslet. Az állomány növekedésének azonban jelenleg gátat szab az EU által meghatározott földalapú támogatás rendszere - jelezte Hajduk Péter. Eszerint a hektáronkénti 66 ezer forintos támogatás azt a gazdálkodót is megilleti, aki csupán lekaszálja a mezőjén termű füvet, nem legeltet rajta állatot. A jövő évtől életbe lépő új EU-támogatás viszont - a szakember reményei szerint - a területi helyett a termeléshez köti majd a támogatásokat, ennek alapján már mindinkább kifizetődő lehet az állattartás is.
A birkahús itthon alig szerepel a napi étrendben, az évi átlagos fogyasztás az európai fejenkénti 2,3 kilogrammal szemben mindössze 20 deka. A hazai konyhák inkább a sertést és a baromfit részesítik előnyben, holott a koleszterinszegény, ízletes birkahús jól illeszthető az egészségtudatos táplálékok sorába.

Címkék: juh

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 16:00, hétfő | Helyi

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez.

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez.

2024. Április 29. 08:00, hétfő | Helyi

Kora nyárias idő.

Főként a Dunántúlon szűrhetik vastagabb fátyolfelhők a napfényt, a Dunától keletre viszont sok napsütésre számíthatunk.

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.