Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Október 25. 15:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd/Hír24/MTI

Snétberger Ferenc Angela Merkelnek gitározik

Snétberger Ferenc Angela Merkelnek gitározik

A roma holokauszt 50. évfordulója alkalmából hívták meg Berlinbe Snétberger Ferencet, a salgótarjáni születésű roma gitárművészt.

Az emberi méltóság védelmének kötelezettségére figyelmezteti a jelenkor nemzedékeit az európai szintik és romák ellen a nemzetiszocializmus idején elkövetett népirtás - mondta a német kancellár Berlinben.
Angela Merkel a náci korszakban meggyilkolt európai szintik és romák német nemzeti emlékművének felavatásán ünnepi beszédében Roman Herzog korábbi német államfőt idézve hangsúlyozta: a totalitarizmus ellen nem akkor kell elkezdeni a harcot, amikor hatalomra jut, hanem amikor először felüti a fejét.
A szintik és romák elleni "kegyetlen népirtásról" túl későn és túl kevéssé vett tudomást az utókor, és sok helyütt jelenleg is a kirekesztés a sorsa a legnagyobb európai kisebbség tagjainak - mondta Angela Merkel, hangsúlyozva, Németország az EU-ban és az EU bővítése során is mindent megtesz a szintik és romák jogainak védelméért.
Snétberger Ferenc
A salgótarjáni, hatgyermekes roma családból származó, Liszt-díjas gitárművész, zeneszerző az egyik legismertebb és legsikeresebb dzsessz- és world music-előadó, ami a nemzetközi és hazai koncertek és fesztiválok világát illeti. Snétberger számtalan díja mellett Budapest díszpolgára, a „Magyar Tehetség Nagykövete", a romák társadalmi felzárkózásának elkötelezettje. A Snétberger Zenei Tehetség Központ alapítója, zenei és művészeti igazgatója.
A koncert első részében az „In Memory of My People” (Népem emlékére) című művét mutatja be a Concerto Budapest zenekarral, Keller András vezényletével. A második részben bemutatkoznak a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ növendékei: a zenei világ klasszikusait, dzsesszt, autentikus cigányzenét és Django Reinhard dalait játssza majd a Felsőörsről kiutazó 19 roma fiatal.
Az avatás előestéjén, október 23-án, a berlini nagyközönség a Collegium Hungaricumban hallhatta Snétberger Ferenc és tanítványai műsorát.

Címkék: Nógrád megye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 10:26, péntek | Helyi

Rendőrautóban érkezett a meglepetés.

Munkatársaink adományoztak a rászoruló családoknak Salgótarjánban, és a járás településein.

2024. Április 19. 08:51, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat az egész napos sebességmérő akció helyszíneire.

Huszonnégy órás sebességmérő akciót tart a rendőrség április 19-én reggel 6 órától, a helyszínekre bárki tehet javaslatot.

2024. Április 19. 08:28, péntek | Helyi

Tűzoltók a toronyházban.

A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szituációs begyakorló gyakorlatot tartott a héten a vármegyeszékhely és Bátonyterenye hivatásos tűzoltóinak Salgótarjánban, az Erzsébet téren.

2024. Április 19. 08:18, péntek | Helyi

Közúti baleset Nagylóc és Hollókő között.

Karambolozott két személyautó kedden délután a 2122-es számú úton, Nagylóc és Hollókő között.