Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Július 19. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Skizofréniát okozhat a cannabis használata

Skizofréniát okozhat a cannabis használata

Azok a gének, amelyek növelik a skizofrénia kialakulásának kockázatát, úgy tűnik szintén hajlamosabbá teszik az egyént a cannabis használatára – állítják a kutatók azt követően, hogy mintegy ezer droghasználó szokásait, egészségügyi adatait elemezték. A tanulmány eredményeiről a Reuters számol be.

A tanulmány eredményei összhangban vannak korábbi kutatások következtetéseivel, miszerint valamilyen kapcsolat létezik a skizofrénia és a cannabis használata között. Azzal a különbséggel, hogy a mostani vizsgálat szerint a kettő között nincs ok-okozati összefüggés, vagyis a cannabis használata nem növeli a skizofrénia kockázatát.

Az a tény már régóta ismert, hogy összehasonlítva az átlag lakossággal, a skizofréniások körében nagyobb a drogot használók aránya. Bár azt a mostani tanulmány szerzői is leszögezik, tény, hogy a cannabis használata növeli a skizofrénia kockázatát, most azonban egy más aspektusra lettek figyelmesek: a skizofrénia maga is növeli a droghasználatot.

Ennek hátterében a genetika állhat: azok, akiknek ezen okokból kifolyólag nagyobb a kockázatuk a skizofrénia kialakulására, nagyobb eséllyel lesznek marihuána fogyasztók, mint azok, akiknél nincs jelen a betegségre hajlamosító genetikai rizikófaktor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk