Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Január 26. 09:00, vasárnap | Helyi
Forrás: infonograd

Sikerrel zárult a gyógynövénytermesztő-képzés Ipolytarnócon

Sikerrel zárult a gyógynövénytermesztő-képzés Ipolytarnócon

Ipolytarnóc az ősmaradványok természetvédelmi területéről nevezetes, a helyiek azonban az élet más területén is letették névjegyüket a közelmúltban.

Az utóbbi években nem csupán az árvizek sújtották a Nógrád megyei települést, hanem a növekvő munkanélküliség is gondokat jelent a helyi emberek sokaságának. A községben működő „Támasz az embereknek, támasz a természetnek alapítvány” a maga lehetőségeihez mérten igyekszik is segíteni a rászorulókat: egy előzetes igényfelmérés után így vetődött fel egy helyi, hátrányos helyzetben lévő, munkanélkülieknek szóló gyógynövénytermesztő-képzés gondolata. Az alapítvány képviseletében Oláh Angéla kereste meg a munkaügyi központot, ahol ötletük támogatásra talált.
A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő, oktatási programok szervezésével és lebonyolításával is foglalkozó Nógrádi Gazdaságfejlesztő Nonprofit Kft. – a munkaügyi központ támogatásával - ekkoriban Balassagyarmaton hasonló OKJ-s képzés „gazdája volt”. A kedvező tapasztalatok birtokában a társaság kapott megbízást az ipolytarnóci gyógynövénytermesztő OKJ-s képzés lebonyolítására is.
Varga Gyula, a kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az alapítványi kezdeményezést a helyi önkormányzat, élén Bolyós Gáborné polgármesterrel egyhangúlag támogatta. A hivatal biztosított helyet az elméleti képzésnek, míg a gyakorlati foglalkozásoknak a környék csodálatos természeti környezete „biztosított” kiváló terepet. A tavaly júniusban kezdődött képzésbe tizenhat ipolytarnóci munkanélküli kapcsolódott be, s néhány nappal ezelőtt, január közepén mindannyian sikeres vizsgát tettek. A 866 órás képzés keretében 60 óra idegen nyelv tanulás is szerepelt, s hogy a résztvevők mennyire vették komolyan a lehetőséget, azt jól érzékelteti: a két írásbeli és két szóbeli vizsgán négyes érdemjegynél senki sem teljesített rosszabbul.
A térség nagyon sok gyógynövény lelőhelye, a környező rétek, erdők ontják magukból a „természet patikáját”. A tizenhat új gyógynövénytermesztő szakember a jövőben immár elismert szakképesítéssel keresheti boldogulását.

További cikkeink:
Ízkollázs
Palóc blog
Menetrendek
Képeslapküldő

Címkék: Ipolytarnóc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 18:18, vasárnap | Helyi

Ökölvívó Eb - Bernáth Attila ezüstérmes.

Az 51 kilogrammban szereplő Bernáth Attila ezüstérmet nyert vasárnap a belgrádi ökölvívó Európa-bajnokság zárónapján, miután a fináléban veszített.

2024. Április 28. 17:21, vasárnap | Helyi

Labdarúgó NB I - Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda.

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójában, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel.

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.