Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Július 09. 17:10, szerda | Helyi
Forrás: infonograd

Salgótarján, az üvegváros

Salgótarján, az üvegváros

Az öblösüveggyártás helyi történetét és üvegművészetét bemutató tanulmányi raktárt alakít ki a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum.

A 2015. május végére elkészülő szakma-, ipar-, és várostörténeti jelentőségű beruházás költsége 115 millió forint, amelyből százmilliót az Európai Unió finanszíroz, a hiányzó összeget Salgótarján önkormányzata, illetve a múzeum teszi hozzá – jelentették be a nyilvános programismertetőn, a Dornyay Béla Múzeumban.
Salgótarjánban már a település 1922 évi várossá nyilvánítását harminc évvel megelőzően folyt nemzetközi hírű üveggyártás. Az ezredfordulót követően sajnos a nógrádi iparmedencében szinte teljesen megszűnt ez a tevékenység, a gyárat 2009-ben felszámolták, ám reményteli, hogy az Üveggyapot gyár csarnokaiban helyi vállalkozók újraindították a kelyhek, poharak és üveg-ajándéktárgyak kézi gyártását. Projektünkkel az itteni üveggyártás ipar- szakma- és várostörténeti jelentőségű bemutatását tűztük ki célul a múzeum gyűjteményében található tárgyi emlékek bemutatásával. Célunk a megfelelő múzeumi bemutatótér kialakítása, a hozzá tartozó oktatótér és virtuális pontok megvalósítása, ezen belül ezeknek a tereknek a megfelelő informatikai háttérrel történő ellátása, hogy a környék lakossága, kiemelten a fiatalabb korosztályok megismerhessék, az idősebbek fel is idézhessék az üveggyártás munkafolyamatait, eszközeit, az üvegmunkások életét. Biztosak vagyunk abban is, hogy a megvalósuló terv idegenforgalmi vonzerőt jelent majd városunk, térségünk számára - közölte az üvegváros-projekt indulásakor Gulyás Gábor, a Dornyay Béla Múzeum restaurátora, a projekt szakmai vezetője.
Székyné dr. Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere a beruházás indulásakor hangsúlyozta: szakma-, és ipartörténeti jelentőségű, sőt várostörténeti szempontból is fontos ennek a múzeumnak a megépítése. Ugyanakkor „nem csupán a múltnak akarunk emléket állítani” – fogalmazott, hiszen az öblösüveggyártást újraindító, az önkormányzat által is támogatott Tarján Glass Kft. a bizonyíték arra, hogy „jelene, sőt jövője van az üveggyártásnak Salgótarjánban”. A polgármester bejelentette: kezdeményezik az üvegipari szakmunkásképzés újraindítását a nógrádi megyeszékhelyen, s bíznak abban, hogy az Üvegváros múzeum az üvegipar tárgyi emlékeinek bemutatásán túl ahhoz is segítséget nyújt, hogy a fiatalok számára újra vonzóvá tegyék az üveges szakmákat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:11, csütörtök | Helyi

Az anyák napja eredete és ünneplése

Az anyák napja a család egyik fontos ünnepe, amelyet számtalan módon lehet felejthetetlenné tenni évről évre. Mióta ünnepeljük, és mitől válhat különlegessé? Magyarországon május első vasárnapján az anyákat ünnepeljük.

2024. Május 02. 18:00, csütörtök | Helyi

Das Weltauto: lassan átalakul a magyarországi használtautó-piac.

A magyarországi használtautó-piacon jelenleg az alsó-közép kategória a legnépszerűbb, az élen még a korábbi évtizedek hagyományosan erős márkái állnak.

2024. Május 02. 17:50, csütörtök | Helyi

A BMW autógyár miatt nőtt az érdeklődés a járműmérnöki képzés iránt Debrecenben.

Amióta a BMW bejelentette, hogy Debrecenben építi fel legújabb autógyárát, ugrásszerűen nőtt az érdeklődés a Debreceni Egyetem (DE) műszaki karának járműmérnöki képzése iránt.

2024. Május 02. 12:00, csütörtök | Helyi

Nyitva hagyott gépjárművekre utazott, a nyomozók elfogták.

Laptopot, egyéb műszaki cikket és termékeket, továbbá több mint másfél millió forintot zsákmányolt két járműből az a 21 éves salgótarjáni elkövető, akit azóta elfogtak és őrizetbe vettek a rendőrök.