Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. November 08. 11:44, kedd | Helyi
Forrás: infonograd

Árvíz utáni rekonstrukció

Árvíz utáni rekonstrukció

Az észak-magyarországi régió települései közül Nógrád megyében 27 községben és Salgótarjánban történik árviz utáni helyreállítás.

Az észak-magyarországi régió települései 4,1 milliárd forintot költhetnek az árvíz utáni rekonstrukciós munkákra, Nógrád megyében 27 községben és Salgótarjánban történik helyreállítás.
A pályázatot az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács írta ki. Becsó Zsolt, a testület elnöke elmondta: a 2010 májusi-júniusi árvizek miatt a helyreállításra, megelőzésre az Észak-Magyarországi Operatív Programon belül 10,1 milliárd forintot csoportosítottak át a kormány döntése alapján: a négy- vagy ötszámjegyű utak, a helyi és térségi jelentőségű vízvédelmi rendszerek, illetve a települési károk felszámolására, az infrastruktúra megújítására.
Az utóbbi, harmadikként megjelent kiírásra 2010 decemberében 163 pályázat érkezett a régióból. A rendelkezésre álló keret 4,1 milliárd, ehhez képest az igényelt fejlesztési költség meghaladta a 8,3 milliárdot. Nógrádból 39-en pályáztak 1,9 milliárd forint értékben. A városok legfeljebb 150 millió, a községek 75 millió forintot nyerhettek, 5 százalékos önerő mellett.
Összesen 72 település nyert támogatást, és Nógrád megyére nézve nagyon kedvezőek az arányok. Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből 42 település nyert 2 milliárd 458 forintot, Heves két települése 129 milliót, míg Nógrád 28 településére 1 milliárd 318 millió forint kerül.
Az elbírálók három pályázatot utasítottak vissza, köztük egy szécsényit, Herencsény függőben lévő beadványa viszont még nyerhet a tisztázó kérdések után.
Ebből a pénzből csapadékvíz-elvezető csatornákat, nyílt elvezetőket, műtárgyakat építenek, utakat, közterületeket fejlesztenek, illetve kárt szenvedett közigazgatási, közszolgáltatási funkciót ellátó épületek külső és belső felújítása történik meg.
A nyertes Nógrád megyei települések: Mihálygerge, Karancsberény, Alsótold, Buják, Szécsényfelfalu, Sóshartyán, Galgaguta, Nógrádsipek, Terény, Kisbárkány, Nógrádmegyer, Karancskeszi, Nagylóc, Salgótarján, Őrhalom, Bercel, Ludányhalászi, Kozárd, Nézsa, Magyargéc, Ecseg, Cserhátsurány, Endrefalva, Sámsonháza, Diósjenő, Ipolyszög, Szuha, Vanyarc.
A beruházások időjárásfüggőek, ezért valószínűleg – a vállalkozó kiválasztása és a szerződések megkötése után – már csak kora tavasszal kezdődnek meg.

Címkék: árvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:00, csütörtök | Helyi

Csak futó zápor szakíthatja meg a napsütést.

Felszakadozik a felhőzet, reggel már csak néhol eshet. Napközben a sok napsütés mellett gomolyosodni kezd az ég, és elszórtan főként a Dunántúlon.

2024. Április 24. 17:00, szerda | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR - VIDEÓN AZ 1. ÉS 2. RÉSZ

Az első rész: Az acélgyár "hagyatéka". Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? A második rész: Az acélgyár "aranykora". Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel a történteket...

2024. Április 24. 12:12, szerda | Helyi

Megbukott az adóellenőrzésen egy használtautó-kereskedő, 54 autót foglaltak le-

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit

2024. Április 24. 11:35, szerda | Helyi

Vádat emeltek egy internetes csaló ellen Egerben.

Internetes csalássorozat miatt emelt vádat az Egri Járási Ügyészség egy nő ellen, aki 2021 májusától több mint hat hónapon keresztül interneten elkövetett bűncselekményekből fedezte a kiadásait - közölte a Heves Vármegyei Főügyész