Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Július 09. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: MTI Kép: MTI / Timur Gromov

Árvíz Dél-Oroszországban - Vasárnapra 150-re emelkedett a halottak száma, Putyin a hatóságok felelősségét feszegeti

Árvíz Dél-Oroszországban - Vasárnapra 150-re emelkedett a halottak száma, Putyin a hatóságok felelősségét feszegeti

A hét végén pusztító dél-oroszországi árvíz halálos áldozatainak száma vasárnapra 150-re emelkedett.

Az esőzések pénteken kezdődtek. Az ár házakat, pincéket, gazdaságokat öntött el, több helyen szünetel az áramszolgáltatás, több személyvonatot más irányba tereltek. A nyomozóhatóság legutóbbi adatai szerint 150 ember halt meg az áradásban, köztük öten áramütést szenvedtek. A víz levonulásával a mentőegységek újabb és újabb holttesteket találtak. Többségük idős ember, a legtöbben Krimszk városában haltak meg.
A rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint több mint 12 ezer kárvallottja van az árvíznek Kubanyban. A közigazgatásilag a Krasznodari területhez tartozó területen három városban és három kisebb településen 5 185 házat és több mint kétezer udvart öntött el a víz.
Krimszkben, Gelendzsikben és Novorosszijszkban, valamint Gyivnomorszkojéban, Kabardinkában és Nyizsnyebakanszkojéban a legnagyobbak a károk. A katasztrófa sújtotta területen közel 27 ezer ember él, 2 756 embert kellett kimenekíteni. A jelentések szerint ugyanakkor a helyzet stabilizálódik a dél-oroszországi területen.
A rendkívüli helyzetek minisztériuma Moszkvából repülőgépet és helikoptereket küldött, amelyek mentőalakulatokat szállítanak az elemi csapás következményeinek elhárítására, segítségnyújtásra. Vlagyimir Putyin elnök még szombaton a térségbe repült, és helikopterről megtekintette a tragédia helyszíneit.
Az orosz lakosság körében a tragédia hírére feléledt a szolidaritás szelleme. Moszkvában előbb interneten kezdődött gyűjtés, majd pártok is csatlakoztak, és egy hivatalos adománygyűjtő helyet is nyitottak az árvíz áldozatainak megsegítésére.
Több orosz városból indítottak útnak hivatalos segítőket, de önkéntesek is elindultak a helyszínre, ahol több száz rendőr és katona, orvos, pszichológus is dolgozik a katasztrófavédelem embereivel együtt a kármentesítésen.
A Krasznodari terület ügyészségi nyomozóhivatala büntetőeljárást indított az esőzésben életüket vesztett emberek nagy száma miatt. A nyomozók "gondatlanságból elkövetett, több ember halálát okozó bűnügyben" kezdték meg a vizsgálatot. Putyin elrendelte annak kivizsgálását, hogy a helyi hatóságok lehetőségeikhez mérten figyelmeztették-e a krasznodari lakosokat az árvízre.
Az orosz médiában napvilágot láttak olyan találgatások, amelyek szerint a tragédiát egy Krimszk melletti víztározóból leengedett víz idézte elő, egy másik változat szerint átszakadt a tározó gátja. Vízügyi szakemberek jelentése szerint a víztározók állapota normális, és kizárták, hogy azokból zúdult volna a víz a Fekete-tenger partján lévő, vagy ahhoz közel fekvő településekre.
Az orosz államfő hétfőre országos gyásznapot rendelt el a pusztító árvíz, valamint a 14 orosz életét követelő szombati ukrajnai buszbaleset áldozatainak emlékére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).