Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Július 20. 13:00, péntek | Külföld
Forrás: Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti

Román belpolitika - Basescu hazaárulással vádolja a kormánypártok vezetőit

Román belpolitika - Basescu hazaárulással vádolja a kormánypártok vezetőit

Hazaárulással vádolta Traian Basescu felfüggesztett államfő a kormánypárti politikusokat, miután a Legfelső Védelmi Tanácsban Crin Antonescu ideiglenes államfő az egyik titkosszolgálat vezetőjének leváltását javasolta - közölte pénteken a Mediafax hírügynökség.

Az ideiglenes és felfüggesztett elnök közötti vita onnan indult, hogy a Speciális Távközlési Szolgálat (STS) két biztonságos telefonvonallal szerelte fel Traian Basescu felfüggesztett államfő ideiglenes irodáját, ahonnan a július 29-ei népszavazási kampányt irányítja. A szenátus védelmi bizottsága emiatt csütörtökön berendelte Marcel Oprist, a STS igazgatóját. A védelmi bizottság kormánypárti elnöke, Cristian David volt belügyminiszter a meghallgatás után kijelentette, hogy a biztonságos telefonok felszerelése törvénytelen volt.
A Legfelső Honvédelmi Tanács (CSAT) csütörtöki ülésén - a szenátus védelmi bizottságának álláspontjára hivatkozva - Crin Antonescu ideiglenes államfő a STS igazgató leváltását javasolta. Menesztését a tanács valamennyi tagja támogatta Iulian Fota nemzetbiztonsági ügyekben illetékes államelnöki tanácsos kivételével. Mivel a CSAT csak konszenzussal dönthetett volna leváltásáról, Opris egyelőre megőrizhette tisztségét.
Traian Basescu a történteket kommentálva éles szavakkal bírálta politikai ellenfeleit.
"Nem a STS igazgatójának a leváltása a céljuk: az összes nemzetbiztonsági intézményt szét akarják verni. Ma egy piszkos játéknak voltunk tanúi, amikor a ezek a politrukok (az egykori szovjet hadsereg politikai tisztjei) a Cristian David vezette bizottságból olyan jelentést terjesztettek a CSAT elé, amelynek alapján megkezdhették a titkosszolgálatok vezetőinek leváltását. Ezek az emberek egy hazaáruló klikkhez tartoznak - és ezt egy olyan államfő felelősségével mondom, aki megerősítette a nemzetbiztonságot. Nem tudom még, kiknek dolgoznak, de egy biztos: bíróságon kell majd felelniük tetteikért" - mondta Basescu.
A felfüggesztett államfő megismételte azon meggyőződését, hogy egy államcsíny van folyamatban Romániában.
"A Cotroceni-i pojáca most megkezdte a román állam nemzetbiztonsági intézményeinek szétverését, ezért bíróságon fog felelni, nemcsak ő, hanem ennek az államcsínynek valamennyi szervezője" - jelentette ki Basescu az Elnöki Hivatalra és Crin Antonescu ideiglenes államfőre utalva.
A STS igazgatója bizottsági meghallgatása alkalmával újságírók előtt azt mondta, a törvény nem rendelkezik arról, hogy egy felfüggesztett államfő már nem használhatja a STS biztonságos telefonvonalait. Ezekre olyan tisztségviselők jogosultak, akik nemzetbiztonsági ügyekben kommunikálnak egymással - tette hozzá Opris.
Basescu azt mondta, azért kell neki a STS-telefon, hogy az állami testőrszolgálattal (SPP) tartsa a kapcsolatot.
"Antonescu is felhívhatott volna rajta, örömmel megosztottam volna vele álláspontomat példádul a szíriai helyzetről. Egy választott államfőt akkor sem hagyhatnak védelem nélkül, ha fel van függesztve. Nem azért, mert nekem szükségem lenne a védelemre, hanem azért, mert akiknek ez a törvény által előírt feladatuk, hosszú börtönbüntetést kockáztatnak, ha valami bajom történik" - magyarázta a felfüggesztett államfő.
Basescu szerint Antonescunak viszont jogában állna megfosztani őt a biztonságos telefonvonalaktól és a testőri védelemtől is, de ahhoz túl gyáva, hogy magára vállalja a megválasztott államfő elszigetelésének felelősségét.
A román parlament július 6-án függesztette fel tisztségéből Traian Basescu államfőt, akinek leváltásáról július 23-án rendeznek népszavazást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt