Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Szeptember 13. 07:13, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress

Robbanás egy francia atomlétesítményben

Robbanás egy francia atomlétesítményben

Egy ember meghalt, négyen pedig megsebesültek, amikor robbanás történt egy franciaországi atomlétesítmény hulladékfeldolgozó üzemében, Codolet település mellett.

Szakértők szerint nem kell sugárzásveszélytől tartani. Az LMP a baleset apropóján a paksi atomerőmű állapotára is figyelmeztet.


A francia hatóságok rendkívüli biztonsági intézkedéseket tettek a baleset után: a telephelyet lezárták, és sugárzásmérővel vizsgálják – az ott dolgozó kutatók, munkások pedig egyelőre nem hagyhatják el a helyszínt. A Le Monde belügyminisztériumi forrásból ugyanakkor úgy értesült, a központban nincs sugárzásveszély és a dolgozókat sem kell evakuálni – a szerencsétlenség egyetlen áldozata a robbanás következtében halt meg.

A lap információi szerint nem kizárható, hogy az ipari balesetet emberi hiba okozhatta: egy, radioaktív hulladékokat tömörítő kályha robbant fel – az égetett anyag sugárzási szintje azonban alacsony volt, s maximum csak a detonáció helyszínén okozhatott szennyezést.

Az eset kapcsán a Lehet Más a Politika arra figyelmeztet: a világnak fél éven belül két olyan nukleáris balesettel kellett szembenéznie, amelyek magas technológiai fejlettségű országokban történtek. Az LMP szerint mindez komoly gondolkozásra kell, hogy késztesse végre a magyar kormányt is a paksi atomerőmű jövőjét illetően: az erőmű a hetvenes-nyolcvanas évek technológiai színvonalán épült,s hamarosan eléri tervezett élettartamának végét. „Ezeknek a lejáró élettartamú blokkoknak az üzemidő-hosszabbítására csak a legszigorúbb biztonsági feltételek teljesülése esetén van lehetőség” – véli a párt.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.