Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2023. Június 02. 19:55, péntek | Helyi
Forrás: MTI/VASVÁRI TAMÁS

Rengeteg a kérdés és a gyanús döntés a nemrég átadott Balaton Park versenypálya körül!

Rengeteg a kérdés és a gyanús döntés a nemrég átadott Balaton Park versenypálya körül!

Két belize-i cég, százmilliós adótartozásokban érintett izraeli–magyar pilóta és a lélegeztetőgépes üzlet egyik főszereplője áll a rejtélyes balatonfőkajári versenypálya-beruházás mögött.

Nemrég nyitották meg a Balaton Park Circuit versenypályát Balatonfőkajáron. A múlt heti megnyitóból lett országos hír, amelyen többek között Giancarlo Fisichella egykori Forma-1-es pilóta is részt vett. A létesítményben a Forma–1-en és a gyorsaságimotoros-vb futamain kívül bármilyen autó- és motorsporteseményt meg tudnak rendezni. A 4115 méter hosszú, 16 kanyart tartalmazó aszfaltcsík a hozzá tartozó kiszolgáló létesítményekkel az M7-es autópályától néhány kilométerre található.

A létesítmény magánpénzből, mintegy 75 milliárd forintból épült. Úgy építettek akár Forma–1-es és MotoGP-futamoknak megfelelő pályát, hogy alapvetően nem terveznek ilyen versenyeket rendezni, miközben ezek generálnak jelentősebb bevételeket - írta feltáró cikkében a G7.

Jelenleg mintegy 45 olyan pálya van a világon, ahol a két legnézettebb sorozata versenyezhet, ám a Balaton Park egyelőre nem tartozik hivatalosan közéjük. Ugyanis nincs licence a Forma-1-hez – de fognak rá pályázni -, mivel ahhoz további „előírásoknak kell még megfelelniük”.

A balatonfőkajári pálya szakmai vezetője, Oláh Gyárfás azt nyilatkozta, hogy nem akarják elhozni az F1-futamot a Hungaroringről, és az esetlegesen megépülő hajdúnánási MotoGP-pályának sem akarnak a konkurensei lenni. „Ettől függetlenül, ha egy versenypálya nem épül meg, és megkeresnek bennünket azok, akiknek e tekintetben ez fontos, nem állunk ellen semmilyen kérdésnek” – mondta.

A Balaton Park vezetői 7-9 százalékos éves hozamra számítanak, és alapvetően bérleti díjakból, jegyeladásból, közvetítési jogokból, reklámokból, cateringből és más rendezvényekből, például koncertekből várnak bevételeket. Ez éves szinten 5-7 milliárd forint profitot jelentene, ami a gazdasági lap szerint a Hungaroring példája alapján nehezen elképzelhető, ott az éves bevétel (tehát nem a nyereség) alig éri el ezt az összeget, a legmagasabb éves profit pedig 160 millió forint volt az elmúlt öt évben.

A Balaton Park projektjének arca egy korábbi Forma–1-es pilóta, egy Budapestre települt, magyar állampolgárságot szerző izraeli üzletember, Hanóch Nísszání, akinek több érdekeltsége is százmilliós adótartozást halmozott fel korábban. Nísszánít sok újságcikk a világ valaha volt egyik legrosszabb Forma–1-es pilótaként tartja számon.

Első és egyetlen színre lépésén, a 2005-ös Magyar Nagydíj egyik szabadedzésén aztán pár kör után kicsúszott a kavicságyba, de a kocsiból nem szállt ki, mert nem emlékezett arra, hogy a kormányt kivéve lehet kijutni belőle. Ezután nem szerepelt többet a Forma–1-ben. Fia, Roy Nissany jelenleg a Formula–1-es Williams csapat tesztpilótája, és "véletlenül" Oláh Gyárfás is segíti a pályafutát.

A beruházás másik fontos szereplője Veréb Balázs ügyvéd, aki a Balaton Park mögött álló két belize-i cég kézbesítési megbízottja, valamint az üzemeltető cég jogi igazgatója. Veréb nemcsak a versenypályánál tölt be jelentős pozíciót, hanem az elmúlt évek egyik legtalányosabb ügyében is központi szerepe volt.

Ahogy a Válasz Online korábban megírta, Veréb egy ügyvédtársával együtt 2020. április 20-án alapított egy céget, amelyről még aznap határoztak, hogy 10 százalékos üzletrészhez juthat a Fourcardinal Tanácsadó Kft.-ben. Ráadásul úgy, hogy a 10 százalékos részesedés fejében „bizonyos tranzakciók után” a profit 87,5 százaléka Verébék cégéhez kerül.

Ennek amiatt van jelentősége, mert még mindig ugyanazon a napon a Fourcardinal adásvételi szerződést írt alá a Külgazdasági és Külügyminisztériummal ezer darab kínai lélegeztetőgép megvásárlásáról 48 millió euró (akkoriban 17 milliárd forint) értékben. Ráadásul nagyrészt olyan készülékeket vett ennyiért a külügy, amelyeket a kínai gyártó – pár hónappal később – a fenti összeg tizedéért kínálta (igaz, szállítási és beüzemelési költség nélkül).

A Fourcardinal árbevétele 2020-ban 50 milliárd forint volt, ami 218-szoros növekedés az előző év 230 milliós bevételéhez képest. A cég a következő évben is 43 milliárd forintos bevételre tett szert, majd még abban az évben elkezdték végelszámolni. Két év alatt 18 milliárd forint profitot ért el a cég, amelyet ki is vettek osztalékként a tulajdonosok.

Azóta kiderült, hogy a Külügy az összes, lélegeztető gépek vásárlásával kapcsolatos dokumentumot ledarált…

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 21:33, csütörtök | Helyi

Tűzoltók a toronyházban.

A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szituációs begyakorló gyakorlatot tartott a héten a vármegyeszékhely és Bátonyterenye hivatásos tűzoltóinak Salgótarjánban, az Erzsébet téren.

2024. Április 18. 21:28, csütörtök | Helyi

Közúti baleset Nagylóc és Hollókő között.

Karambolozott két személyautó kedden délután a 2122-es számú úton, Nagylóc és Hollókő között.

2024. Április 18. 17:40, csütörtök | Helyi

NGM: az Otthonfelújítási program felhívásának közzétételét széleskörű szakmai egyeztetés előzi meg.

Az Otthonfelújítási program felhívásának közzétételét széleskörű szakmai egyeztetés előzi meg közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)

2024. Április 18. 17:00, csütörtök | Helyi

EM: Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban.

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM)