Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2016. Április 19. 13:30, kedd | Helyi

Rendhagyó street­art és jótékonysági akció Salgótarjánban!

Rendhagyó street­art és jótékonysági akció Salgótarjánban!

A graffiti nem feltétlenül a városkép megrontója!

Ezzel a technikával készültek hatalmas falfestmények április 17­én, Salgótarjánban a Múzeum téren, a „Sakkozzuk ki! ­ akciócsoport” szervezésében. A Színezd újra! elnevezésű program nem csak az alkotásról szólt, közösségi ruhagyűjtés keretében több száz divatos kollekciót állítottak össze az önkéntesek hátrányos helyzetű fiatalok megsegítésére.

Színezd újra! jelmondattal közösségi megmozdulást szervezett az önkéntes fiatalokból álló „Sakkozzuk ki! ­ akciócsoport” április 17­én, a Múzeum téren. A program egyik elemeként hatalmas graffitik készültek. A képekért egy salgótarjáni származású fiatal felelt. Tamási Gyula jelenleg Angliában él, három éve vállalkozóként cégek és magánemberek számára készít megrendelésre graffitiket. A művész egy hónapra hazatért szülővárosába és felajánlotta segítségét a helyi önkéntes szerveződésnek. Négy alkotás készült el a nap folyamán. A profi festő mellett, lelkes fiatalok is bekapcsolódtak az alkotás folyamatába. A képeket eredetileg kültéri falfelületre tervezték, maradandó művészeti értékként, a városkép színesítése érdekében. Az alkotásoknak azonban sajnos nem sikerült helyet találni, de a szervezők nem adták fel. Mobil falakat építettek, arra kerültek fel a modern festmények. A kész képeket a tervek szerint a SITI – nek ajánlják fel, hogy minél több fiatal láthassa a közös munka gyümölcsét. Az önkéntesek tervezik a folytatást.

Szeretnék bebizonyítani, hogy Salgótarján színe már nem a szürke és ehhez hasonló kezdeményezésekkel vidámabbá, élhetőbbé tehető a nógrádi megyeszékhely.

A program másik kiemelt célja a jótékonyság volt. Széleskörű városi összefogás keretében ruha és fogasgyűjtés valósult meg. A fogasokat kidekorálták, azokra került egy­egy ruhakollekció. A gyűjtésnél külön kritérium volt, hogy ne kidobásra szánt, sokkal inkább divatos de megunt ruhákat hozzanak magukkal a felajánlók. Az összeállított kollekciók a baglyasi diákotthon lakóihoz kerülnek. A gyűjtésbe besegítettek magánemberek, vállalkozók, helyi szolgáltatók. Közel fél száz zsáknyi ruha és több száz fogas gyűlt össze a megmozdulásra.

Az akcióhoz a nap folyamán több, mint negyvenen kapcsolódtak, a fiataloktól egészen az idősebb korosztályig. A program nem jöhetett volna létre a Palóc Hálózati Szövetség támogatása nélkül.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 12:00, kedd | Helyi

Idén csaknem ötszáz oktatási intézmény pályázott az állatbarát címre.

Negyedik alkalommal hirdette meg az állatvédő és állatbarát címek elnyerését célzó pályázatát az Állatorvostudományi Egyetem és az Állatvédelem gyerekeknek Facebook-oldal, amelyre az idén csaknem ötszáz oktatási intézmény nevezés

2024. Május 21. 11:11, kedd | Helyi

Falba rejtett pénz.....

Kifosztotta idős áldozatát egy 18 éves Karancskeszin élő férfi, majd az asszonytól zsákmányolt pénz egy részét otthonának falába dugta el.

2024. Május 21. 09:00, kedd | Helyi

Hajóbaleset Verőcénél - Mahosz-szóvivő: vélhetően nagy sebességgel ütközött a motorcsónak.

A motorcsónak típusából arra lehet következtetni, hogy nagy sebességre volt képes a hobbihajó, a roncsokból ítélve pedig gyaníthatóan nagy sebességgel is ütközött mondta a Magyar Hajózási Országos Szövetség (Mahosz) szóvivője.

2024. Május 21. 08:45, kedd | Helyi

Először bocsátottak fel 5G-műholdakat Oroszországban.

Három, alacsony pályán keringő kommunikációs műholdat indított el az orosz Brjuro 1440 cég, Oroszországban ezek az orbitális eszközök használnak először 5G-kapcsolatot - közölte az orosz digitalizációs minisztérium hétfőn a Telegram