Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. December 28. 08:23, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Remek év volt, de jövőre romlanak a kilátások

Remek év volt, de jövőre romlanak a kilátások

Történelme legforgalmasabb évét regisztrálhatja a Liszt Ferenc repülőtér a tavalyelőtti visszaesés és a tavalyi mérsékelt növekedés után.

A növekedés egy része Magyarország uniós elnökségének köszönhető, az év első öt hónapjában közel kétezer járatot érintett az elnökség, ami a teljes forgalom mintegy öt százaléka.

A budapesti reptéren 2010-ben 8,19 millió légi utas fordult meg, számuk a megelőző évihez képest 100 ezerrel nőtt. Tavaly minden hónap eredményesebben zárt az egy évvel korábbinál, kivéve áprilist, amikor az izlandi vulkánkitörés miatt sok légitársaság törölt járatokat, decemberben pedig a rossz időjárás miatt tört meg a növekedési trend.

Idén már az év eleje kiugró statisztikákkal indult, januárban 6,1 százalékkal bővült a forgalom, ezen belül a fapados légitársaságok által használt 1-es terminálon 18,4 százalékkal nőtt. A növekedés üteme a következő hónapokban gyorsult, április végéig 14,8 százalékkal haladta meg az utasszám az egy évvel korábbit. A nyári forgalomra azonban már hatással volt a nemzetközi pénzpiacokon tapasztalható bizonytalanság és a forint gyengesége a svájci frankhoz és az euróhoz képest, így az év eleji gyors ütemű növekedés némileg mérséklődött.
Szeptemberben azonban minden idők legerősebb kilencedik havi forgalmát regisztrálta a Budapest Airport. Az év végét csillapodó forgalom, a szezonhoz képest azonban még mindig óriási utasszám jellemezte, novemberig már közel 8,28 millió utasa volt a reptérnek, több mint a tavalyi egész éves forgalom.

A növekedés azonban várhatóan nem lesz töretlen, noha 2012-re óvatos optimizmussal tekint a Budapest Airport. Az iparági kilátások az euróövezeti válság miatt jelentősen romlottak, és emellett a tengerentúlról is nyugtalanító hírek érkeztek. Az Egyesült Államokban bejelentették, hogy a Delta légitársaság határozatlan időre felfüggeszti számos transz-atlanti járatát a jövő nyári menetrendben, így megszűnik a Budapest-New York járat is. Nincs sokkal jobb helyzetben a vetélytárs American Airlines sem, a légitársaságot üzemeltető AMR cégcsoport csődvédelem alatt áll. Ez érintheti a Budapest Airportra érkező járatait is, ezeket december elejétől áprilisig felfüggesztette a légitársaság.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során